Още по темата

„Риад“ на арабски означава „градина“ и се отнася до градините в центъра на вътрешния двор в традиционните домове в медината. В тези градини растат ароматни цитрусови дървета, буганвилии, жасмин, палми, банани и други, хвърлящи прохладна сянка зелени растения.

На арабски „дар“ е „къща“ и се отнася до по-малки домове в медината, които нямат градини в центъра на вътрешния двор.

Трендът Риад започва и се развива в Маракеш, където много къщи за гости вече имат прекрасни градини в централната си част.

Основите на дизайна на риадите са били поставени от ислямската архитектура, но европейското влияние през вековете им дава модерния облик, превърнал ги в забележителни домове.

Риадите били проектирани да пазят дискретността на фамилията.

Ако отвън вратата е невзрачна и почти незабележима, то отвътре се разгръщат зашеметяващи интериори, богато декорирани, нежалещи средства и време.

ВИЖТЕ РИАДИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Риадите нямат прозорци откъм улицата и на нивото на пешеходния поток. Обикновено традиционните марокански домове са на няколко етажа и имат покривна тераса.

Градината е в центъра на вътрешния двор, но има и П-образни разположения с градина в четвъртия сектор. Типично е да има два салона на първото ниво, които гледат един към друг през централна отворена зона, и стая без врати, отворена към двора за забавление на гостите.

Салоните са тесни с много високи тавани, резбовани или изрисувани, като обикновено предназначението им е за дневна, трапезария или спалня. В по-старите къщи няма прозорци в салоните, само две огромни врати с по-малки вратички в тях - държани отворени през лятото със завеса за уединение.

Обикновено има втори етаж с повече салони и няколко малки стаи с ниски тавани, които се използвали за складове. В старите къщи има балкони, гледащи към вътрешния двор. Понякога били обособявани малки стаи с дискретен прозорец, от който жените можели да наблюдават ако в дома им е дошъл гостенин.

На покрива има тераса или дори друг просторен павилион за посрещане на специални гости.

В последните години много дар и риад са реновирани и превърнати в бутикови хотели, посещавани от истински ценители. Риади има в Маракеш, Фес, Есауира и Рабат.

Много от тях имат басейн и хамам. И всичкия този разкош се крие зад малки, невзрачни портички…

„Без багаж“ ни повеждат натам!

Гледайте новия епизод на поредицата тази неделя от 13 ч. по DIEMA. Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от пътуванията "Без багаж":

Уахака - най-богатият на култури щат в Мексико

Сянката на Великото дърво

Къде се пази Кивотът, описан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.