Техуакан Куикатлан е биосферен резерват в необикновена долина между планините на Пуебла и Оахака, Мексико, с около 500 000 хектара защитена земя - 140 000 от които имат статут на световно наследство на ЮНЕСКО. В останалата част, която е буферна зона, е разрешено извършването на дейности. 

В този резерват се срещат 4 планински вериги; Сиера Микстека, Сиера Зонголика, Сиера Мазатека и Сиера де Хуарес, което води до сложна география с отделни долини, разделени от планини, които поддържат голямо биологично и екосистемно разнообразие, наблюдавано тук на височина от 1500 до 3200м н.в.

Това място е една от глобалните съкровищници на ендемична флора, с безпрецедентен 2 866 вида колонни кактуси. Тук е тяхната най-голямата концентрация в света.

ВИЖТЕ ПРИЧУДЛИВИТЕ РАСТЕНИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Съществуват и около 600 вида гръбначни, както и няколко ендемични видове. Тук, не просто растат някакви си кактуси, тук се намират различни видове микроклимати, дължащи се на височинната вариация, включително тропическа широколистна гора, трънлива гора, дъбова и борова гора, тревни съобщества и пустинни треви.

Противно на общоприетото схващане, сухите тропически райони като този в югоизточно Мексико, не са бедни на биоразнообразие.

Смята се, че именно в тази долина е било едно от ключовите места за развитие на селското стопанство в Мезоамерика, тук се е случило опитомяването на царевица, авокадо, тиква и люти чушки.

Районът се счита за един от последните останали райони на диви видове кактуси с такава плътност и е ключов обект на еволюцията в семейството Cactaceae.

Кои кактуси могат да ви спасят от жажда, глад и болест?

Гледайте в новия епизод на „Без багаж“, в неделя от 13 ч., по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от пътешествията на „Без багаж“:

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по чудо върху мантия

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Защо сградите в Мексико Сити потъват

Невидимото в Ангкор Ват

Припомнете си последното приключение на „Без багаж“ във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК