Още по темата

Харлем е един от най-красивите, не толкова популярни, градове в Холандия.

Градът е разположен е на около 20 км от  столицата Амстердам, на река Спаарне. Населението му е малко над 148 885 души (към 2009 г.).

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА ХАРЛЕМ

Историята на Харлеем

10 места, които да посетиш, преди да умреш

Харлем се споменава за пръв път през X в., а през XII в., е  вече укрепен град с резиденция на графовете на Холандия.

През 1245 г. получава харта, която му е отнета през 1492 г., след като известно време е под контрола на въстанали селяни от Северна Холандия. През 1572 г, по време на Осемдесетгодишната война, Харлем е обсаждан в продължение на седем месеца от испанците, които избиват много от жителите му след превземането.

Едно уикенд предложение: Красивият Ловеч (СНИМКИ)

Източник: Thinkstockphotos

Годините на разцвет

След като през 1577 г., е отново превзет от холандските сили, начело с Вилхелм Орански, през 17 в. градът преживява своя разцвет. Там се заселват много френски хугеноти и той се превръща във важен стопански и културен център.

Беладжо - истинският рай на брега на Комо

През 18 в. икономиката на града запада, но в края на 19  в., отново е в подем с развитието на печатарството, корабостроенето, обработката на какао и шоколад и производството на машини.

Специфичното за този район е, че в околностите на града се развива интензивното производство на цветя, а и днес луковиците са важен експортен продукт.

От Боженци до Габрово по стария римски път

Чудните малки улички, старинни къщи, паметници и музеи, предлагащи прекрасни изживявания, правят това градче неповторимо за всеки турист.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.