Още по темата

В долината на Омо в югозападна Етиопия, източен Южен Судан и около езерото Туркана в северна Кения живеят племенни народи, наброяващи около 500 000 души.

На пазара в Димека се събират представители на народа Хамар, едно от най-колоритните племена, населяващи долината покрай река Омо в Етиопия.

Местните племена живеят близо до реката и езерата по време на сухия сезон, а когато дъждовете отново се върнат, хората се връщат обратно при пасищата. Младите мъже отговарят за стадата, извеждат ги на паша, грижат се за животните. Броденете по цял ден под парещото слънце излага кожата им на опасност от изгаряне, затова на помощ идва глината, с която се покриват, за да се предпазят.

От хилядолетия насам племенните народи продължават да рисуват телата си с минерални пигменти.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ТОВА КОЛОРИТНО ПЛЕМЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Цветовете и рисунките по телата им обозначават позиция, ритуал или предупреждение за заболяване, символи за привличане на противоположния пол, асоцииране със семейството, племето или животно.

Хамар са обсебени от стремежа си към красота. Те имат много ефектен стил на прическите.

Жените знаят много начини да подреждат косата си по впечатляващ начин. Най-известният стил е, когато косата им е на къси кичури, валцувани в охра и мазнини или в дълги усукани нишки. Тези медни цветни нишки се наричат "гоша", това е знак за здраве и благополучие.

Те носят огърлици от топчета, железни гривни около ръцете си и украсяват гърдите си с много черупки.

Около вратовете си носят "есенте": желязо, увито с кожа. Тези накити се носят, за да демонстрират благополучието на съпруга. От особено значение е рингът от метал и кожа с фалически елемент. Това бижу носят единствено първите съпруги на Хамар.

Чрез специални масажи по време на детството и сложни прически, Хамар придават на главите си удължена форма.

Често младите съпруги Хамар биват покривани с червената охра и масло от глава до пети и затваряни в колибите без право да излизат, за да са сигурни съпрузите им, че децата им ще бъдат от тях. Затворничеството може да продължи цели шест месеца след сватбата.

Екипът на „Без багаж“ е изправен пред дилемата дали да преговаря за снимки в селото на Хамар, тъй като повечето от мъжете са нарамили оръжия на гърба си. Автоматичните оръжия са популярни в долината Омо след конфликтите в Судан. Днес в долината почти всяко семейство притежава АК-47.

Гледайте „Без багаж“ всяка недела от 13 ч. по DIEMA. Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от приключенията на "Без багаж":

Кои кактуси спасяват от жажда, глад и болест

Откъде идват цветните багри в Мексико

Образът на Дева Мария се появява по чудо върху мантия

Жертвоприношенията на Теотиуакан

Едно от най-великите открития на археологията

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.