Още по темата

Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете II, почина на 83-годишна възраст,предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на датския кралски дворец.

Принцът е починал малко преди полунощ в съня си в двореца Фреденсборг, на около 40 километра от Копенхаген. Кралицата и двамата му синове са били до него.

Принцесата, която се омъжи за фитнес инструктора си

Принцът от миналия месец се лекуваше заради белодробно възпаление в болница в столицата, но после когато състоянието му се влоши, той бе преместен в двореца във Фреденсборг.

Хенрик е французин, роден в Таланс в Югозападна Франция. Пълното му име е Анри Мари Жан Андре, граф дьо Лаборд дьо Монпеза. В ранните си години е живял във Виетнам, където баща му, също граф, се занимава със семеен бизнес.

Принц на 18 г. напът да стане най-желаният ерген в Европа

Източник: Getty Images/Guliver

През 1939 г. семейството му се прибира във Франция. Хенрик учи в училище на йезуитите в Бордо. През 1950 г. се връща в Ханой и се дипломира в гимназия там, а после учи право и политически науки в Сорбоната в Париж. 

Учи китайски и виетнамски в Националното училище за източни езици в Париж.

По време на военната си служба той е в пехотата в Алжир в периода 1959-1962 г. После постъпва на работа във френското външно министерство на постове в Азия и накрая във френското посолство в Лондон.

Запознава се с престолонаследничката на Дания Маргрете на вечеря в Лондон през 1965 г., където тя учи.

Тя му прави впечатление с учението си да води разговор.

Срещат се година по-късно на сватба в Шотландия и накрая той я кани на частна вечеря. После тя признава, че се е влюбила лудо в него.

През 1967 г. се женят и той става лютеранец и променя името си на Хенрик. Маргрете става монарх през 1972 г.

Тя и Хенрик имат двама сина - Фредрик, роден през 1968 г., и Йоахим, роден през 1969 г.

11-годишният принц на Норвегия наруши кралския протокол

Източник: Getty Images/Guliver

През годините принцът не криеше, че би искал да играе по-значима роля от тази на принц консорт.

Той и кралицата споделяха интереси в изкуството и културата.

Принцът публикува няколко книги с поезия, илюстрирани от кралицата, както и готварски книги и мемоарите си.

Принцът и кралицата признаваха, че са искали да имат повече време, което да прекарат заедно със синовете си, преди да се посветят на официалните задължения, произтичащи от коронясването на Маргрете.

През 2017 г. кралският дворец обяви, че принцът страда от деменция. Кралската дойка отпразнува златната си сватба през същата година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.