Още по темата

Британски учени уточниха, че така нареченият „отбранителен песимизъм“ помага на хората по-добре да си свършат работата.

Те се отнасят и по-грижливо към здравето си. Резултатите от изследването са публикувани в The Conservation.

Учените са съсредоточили вниманието си върху „отбранителния“ песимизъм – стратегия, която помага на човек да преодолее тревогата.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ ТРИКОВЕ, С КОИТО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В МАГНИТ ЗА ХОРАТА

Те предположили, че намалените очаквания и страха от директен сблъсък с неприятна загуба предразполагат песимистите по-подробно да планират всяка своя крачка.

Кои певци могат да ви докарат депресия

Ето какво да правим всеки ден преди 9 сутринта, за да имаме прекрасен ден

Например, ако песимистът отива на събеседване, очаква провал и мислено разглежда най-лошите сценарии като по този начин успява да ги избегне с по-голяма вероятност. В главата му се оформя план за действие, който може да гарантира, че въображаемите провали няма да се случат.

Източник: Thinkstockphotos

Това предположение било доказано по време на експеримент, при който участниците са помолени да сглобят дума от пъзел с букви. Хората в лошо настроение обикновено се справяли със задачата по-добре, отколкото тези, които били по-весели.

Учени откриха най-добрия природен антидепресант

Разкриха защо депресията се отразява различно на мъжете и жените

При другия експеримент болни с възпалено дебело черво и страдащи от артрит били помолени да оценят бъдещите си възможност да се справят с неприятното си състояние.

Така се оказва, че негативното мислене може да има определени преимущества и за здравето: песимистите, като правило, са по-обезпокоени за своето здраве и, например, ако започне епидемия, с по-голяма вероятност ще вземат профилактични мерки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.