3

В навечерието на най-голямото филмово събитие за годината - наградите "Оскар", ви срещаме с българина, който осем години отразява бляскавата нощ от червения килим в Холивуд.

И тази година Ясен Дараков ще предава на живо случващото се в Dolby Theater за зрителите на NOVA.

Какво остава скрито за публиката в тази звездна нощ и за най-големия гаф в историята на церемонията разказва Ясен Дараков в интервю за Vesti.bg.

- Ясен, вече 8 години отразяваш наградите "Оскар", с какво би сравнил емоцията и изобщо цялостното преживяване на най-престижното събитие в Холивуд?

- Към всяко събитие, което отразявам, подхождам професионално и влизам в него максимално подготвен – и като информация, и като техническа осигуреност. Но "Оскар"-ите изискват много повече усилия – цял екип работи в продължение на месеци, за да се случат на изключително високо ниво тези няколко секунди. Екипът е в Холивуд от десетина дни вече.

Ясен Дараков със Самюъл Джаксън
Ясен Дараков със Самюъл Джаксън Източник: Личен архив

С наближаването на церемонията започвам и аз да се вълнувам. Обхваща ме едно приятно очакване и нямам търпение да стигна до Лос Анджелис.


В тази най-голяма нощ на Холивуд има особена магия, без значение дали си за първи, за осми или за 38-и път там, гледайки реакциите на някои от по-възрастните колеги на червения килим.


Да си поканен на това събитие е признание и чест – едва една трета от всички желаещи получават акредитация да отразяват "Оскар"-ите, а още по-малко сме тези, които имат позиция на червения килим преди церемонията.

Ясен Дараков с Анджелина Джоли
Ясен Дараков с Анджелина Джоли Източник: Личен архив

- Спомняш ли си за емоциите първия път, когато стъпи на червения килим?

- Помня, разбира се. И всеки път я преживявам отново, независимо колко пъти съм отразявал церемонията. Самото място има силен емоционален заряд и аз попадам в неговия обсег (смее се). Обикновено пристигам в Лос Анджелис в сряда или четвъртък, когато червеният килим още е покрит с найлони – приятно ми е да се завръщам всяко година по същото време. А когато дойде неделя следобед и килимът се изпълни с всички тези звездни актьори, режисьори и забележителни личности в кино индустрията, става още по-вълнуващо. Защото виждаш тяхната емоция, очакване да сбъднат мечтата си – всеки от тях в един момент е бил обикновено момче или момиче с голямата мечта да успее в Холивуд. И тази нощ е върхът в този път. Предизвиква те да повярваш, че и ако ти работиш много и силно желаеш нещо, можеш да го постигнеш.

- Какво остава скрито за зрителите?

- Месеците подготовка на целия екип. И колко строги са правилата на филмовата академия – както обичам да казвам – там е като в казармата. Не питаш защо, а просто следваш стриктните правила и изисквания.

Иначе почти всичко друго съм показвал на зрителите за тези осем години – от входа на килима до входа на Dolby Theater, къде работим ние и всичко зад кулисите, нищо не остава скрито за зрителите на NOVA.

Ясен Дараков с Гари Олдман
Ясен Дараков с Гари Олдман Източник: Личен архив

- Ставал ли си свидетел на гафове? Би ли ни разказвал някоя куриозна ситуация?

- Мисля, че целият свят стана свидетел на един от най-големите гафове в историята на "Оскар"-ите преди две години когато грешният филм беше обявен за победител. Но аз всъщност изтървах този момент. Точно тогава се готвех за предстоящото живо включване в "Здравей, България" и само слушах церемонията и в първия момент си помислих, че това е шега, част от сценария на водещия Джими Кимъл.


Но дори и да има гафове, организаторите на "Оскар"-ите правят така, че да не личи. То в това е и магията на тази церемония – всеки детайл е изпипан, всичко е просто перфектно.


Източник: ЕПА/БГНЕС

- Коя среща от "Оскар"-ите никога няма да забравиш?

- Тази с Анджелина Джоли – очаквах я много, изглеждаше, че няма да се случи, защото тя влизаше вече в театъра, но реши да се върне и после се спря при мен. И няма да забравя Глен Клоуз, която тази година е номинирана – щях да съборя преградите на половината червен килим, понеже се спънах в някакъв кабел. Там е много тясно, всяка позиция е около 30-ина сантиметра.

- Впечатлението ти от коя известна личност е най-силно?

- Може би Джордж Клуни – останах впечатлен от джентълменското му отношение към тогавашната си приятелка Стейси Киблър. Казах си – ето така трябва да се държи един мъж. Освен това има страхотно чувство за хумор.

Ясен Дараков с Джордж Клуни и Стейси Киблър
Ясен Дараков с Джордж Клуни и Стейси Киблър Източник: Личен архив

- Доста промени има на тазгодишните награди – какви са очакванията ти за звездната нощ и според теб как ще се отрази липсата на официален водещ на церемонията?

- Ще е интересно с какво ще бъде открита церемонията – дали ще е скеч, музикален микс или друго. Ако трябва да съм честен водещ след това няма да ми липсва. Така или иначе всички искаме по-бързо да разберем кой какво печели и имаме огромен избор от комедийни шоута за шеги и закачки.

- А кои са твоите фаворити за наградите тази година?

- Може би съм пристрастен спрямо "Зелената книга" заради участието на Димитър Маринов или пък защото съм живял в американския юг и познавам традициите му добре, но ми хареса много.

Обявиха номинираните за тазгодишните престижни награди "Оскар"

Разочарован съм от "Роди се звезда", но пък стискам палци на Лейди Гага, която се оказа, че е страхотна актриса и този филм според мен ѝ отваря нов път в кариерата.

Източник: Getty Images

За най-добър актьор конкуренцията е наистина голяма – всички номинирани играят блестящо дори и филмът им да не е добър според мен. Може би ще заложа на Крисчън Бейл, защото от филмите харесвам и "Вице" – все пак основно съм политически репортер и тематиката ми е интересна.

Източник: Getty Images

Признавам си, че все още не съм гледал "Рома", който съм си оставил за финал – Мон Дьо казва, че това ще е черешката на тортата.

Махаршала Али ми е фаворит за поддържаща роля, както и Ема Стоун в женската категория.

Източник: GettyImages/Guliver

- Това ли са звездните събеседници, с които искаш да разговаряш и на червения килим?

- Ако трябва да съм честен никога не съм си правил списък в главата кого искам да интервюирам на червения килим. Всеки от поканените там има какво интересно да сподели и съм оставал изненадан от много от звездите – от неочакваните им отговори или чувството за хумор. И тази година ще е така – просто си пожелавам да бъдат интересни събеседници за зрителите на NOVA.

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019, ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 година след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности