Още по темата

Ново изследване открива, че растенията може би имат нужда от сън нощем също като хората и животните.

Във видеото горе разберете какво се случва с нас докато спим

Екип от учени в САЩ е открил първото доказателство, че вид без мозък спи.

Откриха седем напълно запазени цветя на 100 млн. години

Това кара учените да се опитат да отговорят на въпроса, дали сънят не е фундаментален за живота на всичко от живата природа като цяло.

Изследването се фокусира върху примитивна медуза,

която прекарва целия си живот на океанското дъно без да прави нищо друго освен да пулсира.

Какво се случва с нас, докато спим

Екипът към Калифорнийския институт по технологии е осъществил внимателно и последователно наблюдение на представители на вида Cassiopea и е установил, че тези медузи имат сравнително неактивен период през нощта, когато пулсират само по 39 пъти в минута, за разлика от останалото време от денонощието – 59 пъти в минута.

Откритието, че този древен организъм има нужда от сън

означава, че това е започнало много назад в еволюционната история и може да се е предавало между различните царства.

Може да не ви звучи странно, че медузата спи – все пак животните спят. Медузите обаче са еволюционно най-старите животни, за които е известно, че спят“, казва Рави Нат, част от екипа на изследването.

Откритието кара учените да се замислят дали и растенията спят

За да се приеме, че даден организъм спи, трябва да демонстрира периоди на намалена активност и понижена чувствителност в това състояние. Освен това организмът трябва да покаже нужда от сън, когато е лишен от него.

Може ли човек да регенерира цял изгубен крайник

Когато ние хората спим, сме неактивни, често можем да спим на шум и други дразнещи фактори, които по принцип биха ни пречели, докато сме будни, и можем да заспим през деня, ако не сме се наспали. Може да сме доста различни от медузите, но имаме един и същи метод за сън“, обяснява Клеър Бедбруук, друг учен от екипа.

7 обикновени въпроса, за които науката все още няма отговор

По-рано тази година учен във Великобритания изказа своето твърдение, че дърветата в градовете умират по-бързо, защото уличните лампи пречат на съня им и нарушават жизнените им процеси. Остава учените да разберат дали сънят не се оказва жизнено важен за цялата жива природа.

Разберете повече за интелигентността на растенията в следващото видео: