5

Г одината е 1918 г. Русия е разкъсвана от вътрешно напрежение, паралелно с това вървят стачки, а на фронта (Русия участва в Първата световна война) нещата не изглеждат по-добре.

Николай  II управлява от 1894 до принудителната абдикация през 1917 г.

Неговото управление е белязано с много социални и политически противоречия, революционни движения и две революции – 1905 – 1907 г. и 1917 г., война с Япония и Първата световна война.

Николай II е принуден да се отрече от престола по време на Февруарската революция през 1917 година. 

След Февруарската революция царят Николай II Романов и цялото му семейство са поставени под домашен арест в двореца „Царско село“ край Санкт Петербург.

Няколко месеца по-късно, през август, са преместени в Тоболск, Урал.

През април 1918 г. следва ново преместване, този път в Екатеринбург, Урал. Краят на семейството и тяхната свита е тук, в Ипатиевата къща.

Обръщаме поглед към една от най-парещите теми и до днес - убийството на руското царско семейство и най-вече към мистерията, в която е обвита една от царските дъщери - Анастасия, която е едва на 17 години, когато е убита.

Когато Анастасия се ражда, нейните родители и разширеното семейство са разочаровани, че тя е момиче. Те се надяват на наследник на трона, но това се случва по-късно. Децата на царя са отглеждани строго.

Спят на твърди легла, студена баня на сутринта, топла вечерта, живеят в спретнати стаи и изработват бродерии, които продават за различни благотворителни цели. Титлите им не се използват. Анастасия дели стая със сестра си Мария. Двете са много близки, разменят си дрехи и прекарват много време заедно. 

Анастасия получава домашно образование. Изучава френски, немски и английски език, както и аритметика, география, история и други най-различни предмети, но не е била отлична ученичка.

По време на Първата световна война Анастасия шие бинтове, купува лекарства за войниците и заедно със сестра си Мария посещава ранени войници в частна болница в района на Царское село. Дори в самия дворец императрицата превръща някои стаи в болнични помещения. Двете девойки, твърде млади, за да станат медицински сестри от Червения кръст като майка си и по-големите си сестри, играят на с карти с войниците, четат им на глас, пишат писма под диктовка и се опитват да повдигнат духа им.

Момичето има лъчезарен и весел характер, обича да играе с топка и на криеница. Лесно се катери по дърветата и често отказва да слезе на земята. Тя е с неизчерпаема енергия и вечно измисля нови игри и закачки.

Великата княгиня Анастасия Николаевна, въпреки че е на седемнаседет години, е все още дете, поне такова впечатление оставя с външността и веселия си характер. 

Майка ѝ разчита на съвета на Григорий Распутин, руски селянин и скитник, или свещен човек, който счита че молитвите му спасяват многократно страдащия Царевич. Анастасия и нейните сестри, както и брат ѝ са обучавани да гледат на Распутин като на приятел и да му се доверяват.

През есента на 1907 г. лелята на Анастасия Олга Александровна от Русия е придружена от царя за да се срещне с Распутин. Анастасия, сестрите ѝ и брат ѝ Алексей са с дългите си бели нощници. „Всички деца като че ли го харесват“, спомня си Олга Александровна. „Бяха съвсем спокойни с него“.

Негово влияние обаче все повече се засилва. Дори започват да се появяват слухове, че Распутин има връзка с царицата. Въпреки всички скандали и опасения, той остава близо до царското семейство, а според много историци влиянието му е пагубно. 

Въпреки слуховете, връзката на императорското семейство с Распутин продължила до убийството му на 17 декември 1916 г.

След революцията от февруари царското семейство е премествано на различни места, накрая всичко приключва в прословутата Ипатиева къща. 

В мазето на къщата в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 година е разстреляно цялото царско семейство заедно сприслугата. Спорът за отговорността кой е виновен за масовата екзекуция на царското семейство и последвалото изгаряне на труповете продължава в Русия. 

Сред причините за разстрела съветските власти са посочвали заговор с цел освобождаване на бившия цар от монархистите, които наближават района, в който се намира семейството. По спомените обаче на участници в операцията по ликвидацията на Романови този заговор всъщност е провокация, организирана от уралските болшевики с цел да получат основание за убийството.

Яков Юровски е един от главните участници в убийството. 

Бележки съобщават, че след като се вдига димът от изстрелите, те откриват, че куршумите са рикоширали от корсетите на две или три от великите княгини. Те ги доубиват. Палачите по-късно разбират, че това се дължи на факта, че бижутата и диамантите на семейството са пришити в корсетите, за да ги скрият от похитителите. Корсетите служат като броня срещу куршумите. 

Екзекуцията се извършва без съдебен процес.

Телата им са обезобразени, за да не бъдат разпознати и след това са хвърлени в общ гроб. Останките им са открити през 1991 г., идентифицирани с ДНК анализ и погребани с държавни почести през 1998 г. Две от телата липсват, което поражда спекулации, че може би най-малката дъщеря, Анастасия, успява да се спаси. Но телата им са намерени през 2007 г. и са идентифицирани.

Стаята, в която семейството е разстреляно
Стаята, в която семейството е разстреляно Източник: Getty Images/Guliver

Много преди този анализ обаче се появява слух, че Анастасия е жива. 

След 1920 година множество дами в Европа и САЩ претендират върху правото да се наричат Анастасия Романова. Предполагаемото бягство на Анастасия и нейното евентуално оцеляване е една от най-популярните исторически легенди на 20 век, за която са създадени много книги и филми. Най-малко десет жени твърдят, че са Анастасия, разказвайки различни истории за това как оцеляват. Ана Андерсън, най-известната от тях, се появява публично за първи път между 1920 и 1922 г. Тя твърди, че е спасена от състрадателен пазач, който забеляза, че все още диша и се смилява над нея. 

Когато Андерсън умира през 1984 г. е направен ДНК анализ, който потвърждава, че тя няма нищо общо с царското семейство.

През 2007 г. когато са намерени последните две тела, става ясно, че няма оцелели от царското семейство.

Ипатиевата къща е разрушена през 70-те години, но през 2003 г. на нейно място е построен православен храм - "Храм върху кръвта".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

101 years ago today the Russian Imperial Romanov family (Tsar Nicholas II, his wife Tsarina Alexandra and their five children Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, and Alexei) we’re brutally murdered by Bolshevik Communists, thus putting to an end to more than 300 years of Romanov rule. Also killed were all those who chose to accompany the family into imprisonment, notably Eugene Botkin, Anna Demidova, Alexei Trupp and Ivan Kharitonov. - It’s sobering to consider that Communists are again on the rise throughout Western countries in the form of ANTIFA. ANTIFA are Anti-Western and Anti-Capitalist. It is inevitable, if not held to account by the media and political leaders, that groups such as ANTIFA will quickly become every bit as deadly as the Bolsheviks.

A post shared by myleslea (@myleslea) on

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 2 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 4 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 5 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 5 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 6 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 7 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 7 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение