Още по темата

На 31 август 1888 г. е намерено тялото на първата жертва на серийния убиец Джак Изкормвача.

Ужасяващият убиец е отговорен за смъртта на поне 5 жени през 1888 г. Личността му остава неустановена вече близо130 години. Така неговите убийства се превръщат в един от най-известните неразрешени случаи на серийни убийци в историята.

След средата на 19 в. в Англия насилието, алкохолизмът и престъпността нарастват

и много жени прибягват към проституция, за да се изхранват. Джак Изкормвача тероризира района Уайтчапъл в Лондон, в който през 1888 г. има над 1000 проститутки.

Всички пет жертви на серийния убиец са проститутки, убити по особено жесток начин, индикиращ, че убиецът е запознат изключително добре с човешката анатомия.

Източник: Уикипедия

Псевдонимът „Джак Изкормвача“ идва от писмо,

изпратено до полицията, в което някой твърди, че е Уайтчапълският касапин. Писмото е известно като „Скъпи шефе“ и в него за първи път се споменава този псевдоним.

Източник: Уикипедия

През 1888 г. в райноа на Уайтчапъл са регистрирани 11 убийства, водени от полицията като „Убийствата в Уайтчапъл“. Не всички от тях обаче имат почерка на Джак. Само за 5 от тях е ясно, че са негови и те са наречени „убийствата на Изкормвача“.

Мери Ан Никълс е първата жертва на убиеца

Останалите са Ани Чапман, Елизабет Страйд, Екатерина Едоус и Мери Джейн Кели. Петте убийства са извършени в периода 31 август – 9 ноември 1888 г. и имат общ почерк. Жертвите са с прерязани гърла и разрез в стомашната област, като от телата на някои от тях липсват органи.

Източник: Getty images

Убиецът изпраща няколко писма до Скотланд Ярд

и прави мистерията още по-голяма. След „Скъпи шефе“ е изпратена пощенска картичка „Дръзкият Джаки“, „От ада “ и „Опъншау“. Всички почерци съвпадат, а писмата издават връзката между отделните убийства, като в „От ада“ има малка кутия с половин човешки бъбрек.

Източник: Уикипедия

Мотивите и самоличността на убиеца все още остават загадка,

въпреки че са проведени много разследвания. През годините са развивани най-разнообразни теории за самоличността на Изкормвача. Някои от тях включват известния немски художник Валтер Сикерт, полски емигрант и дори внукът на кралица Виктория. След 1888 г. са изредени имената на над 100 заподозрени, но без успех. През 2012 се появява дори теорията, че Изкормвача е жена.

Източник: Getty images

Мистерията около Джак Изкормвача е вдъхновение за над 100 екранизации

Най-известни сред тях са „Кутията на Пандора” (1929 г.) , “Murder by Decree”(1979 г.) с участието на известният актьор Кристофър Плъмър, трилърът на Алфред Хичкок от 1927 г. - „Наемателят“, Hands of the Ripper (1971) и „От ада“(2001) с Джони Деп в главната роля на инспектор.

Във видеото горе вижте историята на Джак Изкормвача.