Още по темата

Да натрупаш богатство от над милиард долара не е никак лесна задача, но да го изгубиш, изглежда най-лесното нещо на света.

Обикновено, с големите пари идват и големите проблеми. В ежедневието ви се появяват далечни роднини и познати, които искат отново да се сближите. Или пък луксозният живот ви харесва толкова, че искате още и още и започвате да търсите "вратички" как да увеличите богатството си, невинаги по най-честните начини.

Има хора обаче, за които най-големият проблем е, че не знаят как да се грижат за богатството си.

Вижте световните милиардери, които загубиха всичките си пари, в класацията на канала Top of the tops във Vbox7.

Бьорголфур Гудмундсон

Вторият най-богат човек в Исландия, пивоварят милиардер и бивш собственик на английския футболен клуб "Уест хем", фалира през 2009 г. Той става жертва на кредитната криза в страната си.

 Гудмундсон и синът му Тор са основатели и мажоритарни акционери в исландската банка "Ландесбанки", която след своя фалит е национализирана. А неговото лично богатство от 1,4 млрд. долара е нулирано. Синът на 68-годишния Гудмундсон - Тор, обаче все още е милиардер. В България Тор Бьорголфсон имаше активно бизнес присъствие чрез компаниите "Актавис", "Вива Венчърс" и СИБанк.

Алън Станфорд

Американският милиардер натрупва около 2,2 млрд. богатство чрез недвижими имоти в началото на 80-те и с течение на години е сочен за пример за успешно управление на финанси. Но това е преди Комисията по ценните книжа и фондовите борси да предяви иск срещу него на стойност 7 млрд. долара.

Обвинен е за финансов заговор за ограбване на своите инвеститори с цел да поддържа своя екстравагантен стил на живот. Към днешна дата Алън Станфорд пие редица медикаменти, за да лекува депресията си и дори е частично сляп, след като друг затворник го нападнал. Осъден е на 110 години затвор.

Патриша Клуге

Патриша Клуге, известна някога като "най-богатата разведена жена в историята", е бившата съпруга на милиардера Джон Клуге. След развода им през 1990 г. Патриша инвестира всичките си пари в огромно лозе и се захваща с винарски бизнес. Тя живее като кралица - нейните партита са посещавани от ВИП особи, корпоративни шефове, знаменитости и литературни дейци. Госпожата обитава имение с площ 23 500 кв.м., и се радва на охолен живот.

Финансовите ѝ затруднения започнат през 2008 г. и постепенно кредиторите започва да изземват активите ѝ. Огромното ѝ лозе е купено от Доналд Тръмп през 2011 г. Урокът от нейния живот е, че дори успешните предприемачи не трябва да слагат "всичките си яйца" в една кошница, за да не загубят всичко наведнъж.

Шон Куин

Само допреди няколко години, най-богатият ирландски бизнесмен имаше 6 млрд. долара. Но той бързо започна да губи всичко, след като инвестира 25% от парите си в Anglo Irish Bank. Когато финансовата криза помете страната му, неговите акции се обезцениха, а към момента той дължи 2,8 млрд. евро.

Предполага се, че състоянието на Куин е било около 4,72 млрд. евро в разгара на най-големия му успех. Така че това е един от най-скъпите банкрути, обявявани някога в Обединеното кралство. Поуките, които хората могат да си вземат от примера на Шон Куин, е, че не се поемат рискове, по време на криза.

Ейк Батиста

Батиста дълго време бе най-богатият човек в Бразилия и на 7-мо място сред богаташите в света. Но през 2013 г. той бе на крачка от фалита. Оказа се, че е излъгал инвеститорите си за очакваната печалба от основаната от него петролна компания OGX.

Миналата година бизнесменът беше обвинен, че плаща милиони долари под формата на подкупи, за да осигури договори с местното управление в града. Освен в корупция, той бе заподозрян и в пране на пари. Сега излежава присъдата си в затвора.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК