4

"Мисля, че не безинтересно ще бъде за читателите, ако ги запозная горе-долу с живота на тая българска майка, която е приемала живо участие във всичките наши народни приготовления за освобождението ни. Важността на баба Тонка е още и тая, че доколкото ни е известно, тя е едва ли не единствената жена между българския народ, която е спомогнала най-много в бунтовническите ни движения".

Така започва разказа си за Баба Тонка Захари Стоянов в своите "Записки по българските въстания". 

Днес се навършват 127 години от смъртта ѝ. По този повод искаме да ви разкажем историята на тази смела българка, която е посветила живота си на Освобождението. 

Тонка започва земния си път през 1812 г. в с. Червен, в семейството на овчари. По онези времена не е прието момичетата да ходят на училище, затова тя не успява да се изучи.

Семейството на Тонка се мести в Русе, а там тя среща Тихо Обретенов (един от най-известните тогава търговци) и през 1831 г. се омъжва за него. Двамата живеят заедно повече от 40 години и имат седем деца (5 момчета и 2 момичета). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ростислав Райков (@gyxstagram) on

След 1862 г., когато започват да се организират чети в Румъния и Сърбия, идеята за освобождението стига и до 50-годишната Тонка. Тя прегръща каузата с цялото си сърце и започва да приема в къщата си всички революционери, които по онова време се намират в Русе.

Синовете на баба Тонка също участват дейно в подготовката за включване в четите, които трябва да навлязат в България от Румъния и Сърбия. Петър Обретенов се включва във Втората българска легия в Сърбия. Големият ѝ син Ангел пък обикаля българските земи, за да се запознае с местностите на отечеството и да разучи настроенията сред народа. Двама от синовете си тя изпраща в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, сформирана през 1868 г.

След тежки боеве Петър е убит, а Ангел е заловен от турците. Баба Тонка издържа геройски тези новини и не проронва нито една сълза публично. Хорското мнение обаче е настроено срещу нея - българките я хулят, че синовете ѝ са тръгнали по "кривия път", а също така са привлекли и техните деца. 

Когато отива да види сина си Ангел в затвора, тя е ругана от заптиетата като майка на бунтовник, но Тонка успява да скрие мъката си и разиграва блестящ спектакъл: 

"Наместо отчаян плач и изобилни сълзи, с първото си още виждание тя започнала да се подиграва както със сина си, така и с неговите другари бунтовници.

- Честито ви българско царство - казала тя на турски език. - Я кажете ми вие, кой от вас щеше да бъде български крал, кой вали-паша и пр., когато изгонехте турците?".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rostislav Raykov (@rstlv) on

Това дава резултат и баба Тонка вече може редовно да посещава тъмницата, където са синът ѝ и другите бунтовници. Благодарение на нейните усилия Ангел и част от затворниците успяват да избегнат смъртната присъда, която е заменена със заточение. 

Трагичните събития в живота на Тонка не престават. След случилото се със синовете ѝ, съпругът ѝ Тихо умира през 1870 г. Той е отровен от един чорбаджия, който иска да му вземе недвижимото имущество.

Въпреки всички удари на съдбата, баба Тонка не забравя революционерите. За да не бъдат в забвение гробовете на Стефан Караджа и на други хора от четата му, тя отбелязва гробовете, разчиства ги, пали свещи за загиналите. Но с това не се изчерпва подкрепата ѝ.

Заседанията на революционния комитет, създаден от Васил Левски, стават в нейния дом. 

"Да, баба Тонка била необикновена жена. Оттук нататък тя взела вече решително участие в народните движения, заедно с всичките си останали синове и дъщери, които, както ще да се види по-долу, били се разпределили кой за каквато работа е достоен, такава да върши", пише Захари Стоянов. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rostislav Raykov (@rstlv) on

Едно от необикновените ѝ дела е подготвянето на тайник в нейния дом, където да се крият не само документи и оръжие, но и бунтовници. 

"Оттук нататък къщата на баба Тонка станала вече систематическо свърталище на патриотите, а тя самата - майка и защитница на тия последните. Като от по-напред, във време на Хаджи Димитровата чета, така и сега най-малкият й син, Георги Обретенов, бил изпратен в Одеса да следва военното училище, за бъдещата революция, по-големият, Никола, станал апостол, а другият, Танас, бил длъжен да се навърта из къщи, да пази едно-друго, да посреща каикчиите и да приема от тях, каквото носят. Голямата й дъщеря, Петрана, освен гдето водила много комитетски работи, в случай на извънредна нужда ходела с писма до Търново и Румъния. От нейните ръце са излезли няколко български знамена в 1875-76 година", пояснява Захари Стоянов как цялото семейство се включва в работата по освобождението. 

Тонка се включва и в подготовката на Старозагорското въстание: 

Османците бързо предусещат, какво се планира. Това провокира мигновеното претърсване на къщата на Баба Тонка от страна на полицията, което обаче се увенчава с провал.

Благодарение на многото порти в дома ѝ, от които син ѝ Никола с още други свои другари успява да избяга, и на скривалището, в което се съхраняват всичките бунтовнически принадлежности, полицията не подозира нищо.

Синът на Баба Тонка успява да се приюти в дома на чиновник и съучастник в комитета, а няколко дни по-късно изчезва от града.

Някъде изчезва и по-малкият син на Баба Тонка - Георги, както и дъщеря ѝ - Петрана, която също е застрашена от османците, след като ушива байряка на четата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rostislav Raykov (@rstlv) on

Повече от един месец Баба Тонка няма никакви новини за синовете си, но един ден получава писмо от Гюргево, в което Никола и Георги ѝ разказват какво се е случило с тях през последните седмици и как успяват да избегнат бесилото.

Въстанието от 1875 г. избухва през месец септември, а в края на октомври русчукският затвор вече е препълнен с младите български четници, замесени в организацията на бунта. Онези от тях, които успяват да избягат, се намират в румънския град Гюргево от отсрещния бряг на Дунав.

Сред тях са синовете на Баба Тонка, Стефан Стамболов, Панайот Волов, Стоян Заимов и други.

Работата на Баба Тонка по подкрепянето на българските четници на територията на България и онези, установени в Румъния, не престава. Тя се грижи за тях, както може. Събира и помощи от свои приятели, за да може да купи плат за дрехите на бунтовниците, да кърпи ризите им и да не ги оставя гладни.

В къщата ѝ почти всяка нощ нощуват четници, за които тя е като истинска майка. Баба Тонка умее да заблуждава османците и това е най-ценното ѝ качество, защото често турците я подценяват.

1876 г. се оказава печална за нея. Единият ѝ син Георги е заклан от османците, а другият - Никола, изпратен на вечно заточение. Дори и това обаче не успява да сломи духа на силната българка.

Баба Тонка казва, че четирима синове има вече в гроба, двама умрели и двама полуживи; но още четирима ако би имала, то пак няма да й стане жално да ги види, че носят байряка. 

След подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя през 1878 г. двамата синове на Баба Тонка - Никола и Ангел, са освободени от своето заточение.

"Майката на бунтовниците" умира на 27 март 1893 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 30 минути

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 55 минути

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 1 час

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 1 час

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 2 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 2 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 2 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 2 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 2 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 3 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 3 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 3 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 3 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 3 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 3 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен