Още по темата

„Ропа Виеха“ е специалитет, който кубинците приготвят вече 500 години, ето как да го сготвите и вие.

Необходими продукти:

1 кг телешки фланк стек
400 г домати на кубчета (от консерва)
150 г зелени маслини (без костилки)
100 г пушен бекон
30 г каперси
500 мл телешки бульон
150 мл бяло вино
30 мл бял винен оцет
4 скилидки чесън
2 печени червени чушки
1 червена калифорнийска чушка
1 зелена калифорнийска чушка
1 глава лук
2 дафинови листа
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Телешкото се реже на три парчета. Овкусява се със сол и черен пипер.

Беконът се нарязва на кубчета и се запича в сгорещен съд с дебело дъно. Щом стане златист и пусне мазнината си, се изважда.

Месото се запържва в отделилата се от бекона мазнина, от двете страни, до златисто.

Изважда се, а на негово място се слагат нарязаните на ивички лук, червена и зелена чушка и накълцаните скилидки чесън. Ако е нужно, се добавя малко зехтин.

Когато зеленчуците започнат да се карамелизират, се подправя с ригана, кимиона, мащерката, дафиновия лист и червения пушен пипер. Разбърква се. Прибавят се оцетът, виното, доматите, доматеният концентрат и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер.

След това се изважда, а в соса се слагат беконът, разполовените каперси и маслини и печените чушки, нарязани на ивички. Готви се 10 минути на слаб огън.

Месото се разкъсва с вилица, връща се в съда и ястието се готви още 5 минути.

Поднася се, поръсено с на ситнен магданоз и по желание – със сварен ориз.

Още вкусни рецепти:

Нашенско: Яхния със свинско и лук

Да си приготвим свински филенца на тиган

Специално на любителите на месо

Пилешко филе с ананас и медена глазура