„Ропа Виеха“ е специалитет, който кубинците приготвят вече 500 години, ето как да го сготвите и вие.
Необходими продукти:
1 кг телешки фланк стек
400 г домати на кубчета (от консерва)
150 г зелени маслини (без костилки)
100 г пушен бекон
30 г каперси
500 мл телешки бульон
150 мл бяло вино
30 мл бял винен оцет
4 скилидки чесън
2 печени червени чушки
1 червена калифорнийска чушка
1 зелена калифорнийска чушка
1 глава лук
2 дафинови листа
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Телешкото се реже на три парчета. Овкусява се със сол и черен пипер.
Беконът се нарязва на кубчета и се запича в сгорещен съд с дебело дъно. Щом стане златист и пусне мазнината си, се изважда.
Месото се запържва в отделилата се от бекона мазнина, от двете страни, до златисто.
Изважда се, а на негово място се слагат нарязаните на ивички лук, червена и зелена чушка и накълцаните скилидки чесън. Ако е нужно, се добавя малко зехтин.
Когато зеленчуците започнат да се карамелизират, се подправя с ригана, кимиона, мащерката, дафиновия лист и червения пушен пипер. Разбърква се. Прибавят се оцетът, виното, доматите, доматеният концентрат и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер.
След това се изважда, а в соса се слагат беконът, разполовените каперси и маслини и печените чушки, нарязани на ивички. Готви се 10 минути на слаб огън.
Месото се разкъсва с вилица, връща се в съда и ястието се готви още 5 минути.
Поднася се, поръсено с на ситнен магданоз и по желание – със сварен ориз.
Още вкусни рецепти:
Нашенско: Яхния със свинско и лук
Да си приготвим свински филенца на тиган
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!