П онякога едно парче торта може да усмихне и най-лошия ден.
Затова на днешната „фатална дата“ ви предлагаме да се подкрепите с едно щедро парче солена торта, за да преглътнете по-лесно очакваните несгоди.
Необходими продукти:
500 г топло опушена скумрия
400 г пушена пъстърва
400 г крем сирене
200 г заквасена сметана
100 г майонеза
1/4 връзка магданоз
1–2 краставици
1/4 маруля
3 с. л. мека горчица
за хлебните блатове:
500 г бяло брашно
100 г пълнозърнесто брашно
3/4 кубче прясна мая (42 г)
2 с. л. олио
1 с. л. меласа
2 ч. л. сол
за украса:
50 г пушена сьомга
4–5 репички
2–3 твърдо сварени яйца
1/4 връзка магданоз
1–2 стръка копър
1 с. л. хайвер (по желание)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 50 мл топла вода, заедно с меласата. Оставя се да шупне.
Двата вида брашно се смесват и към тях се добавят сол, олиото, шупналата мая и още 300 мл топла вода.
Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втаса.
След това се размесва и се прехвърля във форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Оставя се да втаса повторно.
Пече се 30–35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Покрива се с кърпа и се оставя да се охлади.
Скумрията се обезкостява и се пюрира с майонезата.
Краставицата се бели и се реже на шайби.
Пъстървата се накъсва и се смесва с горчицата и наситнения магданоз. Марулята се накълцва.
Крем сиренето се разбърква със сметаната.
Репичките за украсата се режат натънко, листенцата от магданоза и копъра се отделят.
Яйцата се режат на шайби.
Изпеченото тесто се реже на 3 блата. Всеки блат се напръсква леко с вода, за да са сочни.
Първият блат се слага във форма с подвижно дъно (с диаметър 26 см), покрива се със сместа със скумрия.
Подреждат се шайбите краставица.
Слага се вторият блат и се покрива с пъстървата с горчица. Поръсва се с маруля.
Поставя се третият блат. Тортата се покрива добре с крема със сирене – и отгоре, и отстрани.
Украсява се с яйца, репички, листа магданоз, копър, пушена сьомга и хайвер. Охлажда се.
Ако предпочитате сладка торта, вижте тези рецепти:
Как да превърнем кроасаните с масло в сладкиш