Още по темата

Испанският бадемов сладкиш Текула мекула съчетава в себе си много бадеми, яйца, маслено тесто и захар, които го правят идеално допълнение към следобедното кафе.

Приготвянето му отнема два часа, но вкусът си заслужава.

Необходими продукти:

за тестото:
220 г брашно
70 г краве масло (студено)
70 г свинска мас (студена)
70 г захар
1 щипка сол

за пълнежа:
450 г бланширани бадеми
220 г захар
110 г краве масло (меко)
100 г брашно
8 жълтъка
кората от 1 лимон

за гарниране:
40 г черен шоколад
портокалово сладко за намазване

Начин на приготвяне:

В блендер се смилат свинската мас, маслото, захарта, брашното и солта. Трябва да се получат трохи.

Наливат се около 2 с. л. студена вода и пак се разбива. Тестото се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне.

В това време се приготвя пълнежа. В тенджера се смесват захарта, 250 мл вода и настърганата лимонова кора.

Вари се до получаването на гъст захарен сироп. Охлажда се леко.

Бадемите се смилат много добре в блендер, но не трябва да стават на масло.

Жълтъците се разбиват с миксер, към тях се добавя маслото и се разбива добре.

Добавят се бадемите, налива се охладеният сироп, сипва се и брашното. Всичко се разбърква добре.

Тестото се разточва върху набрашнен плот на тънка кора.

Форма за торта с диаметър 26 см с подвижни стени се покрива с пергаментова хартия. В нея се прехвърля кората от тесто, като трябва да покрива и стените, заравнява се.

Отгоре се разпределя бадемовата плънка и се заравнява.

Пече се около 25 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се добре.

Маже се със затоплено портокалово сладко за блясък и се декорира с разтопен шоколад.

Нарязва се и се сервира.

Вижте още сладки предложения:

Кексът, който винаги става

Лесни сладки с шоколад

Сладко изкушение - да приготвим торта с рула и кроасани

Бърз крем "Тирамису" за десерт през седмицата