А ко имате в шкафа си само паста и стар хляб, може да приготвите типична сицилианска паста, като превърнете трохите във вкусно и ароматно допълнение към пастата.
Но днес в кухнята на „Бон Апети“ има и домати, маслини и чесън, с които пастата ще стане още по-вкусна.
Необходими продукти:
500 г паста
500 г чери домати
200 г маслини
100 мл зехтин
100 мл бяло вино
10 скилидки чесън
6 стръка мащерка
2 филийки хляб
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се разполовяват и се слагат в тава с незалепващо покритие. Заливат се с половината от зехтина. Поръсват се с 4 скилидки чесън, нарязани на шайби, стръковете мащерка и сол.
Пекат се 1 час–1 час и 20 минути в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор, докато започнат да се карамелизират.
Хлябът се смила в блендер. Трохите се заливат с 20 мл зехтин и се разбъркват. Запържват се до златисто в сух тиган.
Добавят се 3 скилидки наситнен чесън и се оставят на огъня, докато и чесънът се запържи. Съдът се дърпа от котлона, трохите се посоляват и се разбъркват.
Останалият чесън се наситнява и се запържва в останалия зехтин. Наливат се виното и доматеният концентрат, сосът се оставя да къкри 4–5 минути на слаб огън. Овкусява се със сол, черен пипер и ригана.
Пастата се сварява в подсолена вода.
Отцежда се и се сипва в тигана при соса. Готви се 1–2 минути.
Добавят се печените домати и нарязаните на шайби маслини, и се разбърква.
Поднася се с трохите.
Във видеото вижте как се приготвят още телешка супа с гъби и тарт с крем сирене и дюли.
Още вкусни рецепти:
Макарони с гъби и луканков салам (видео)
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!