8

Н а 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. За първи път празникът е честван преди 50 години, след решения на ООН.

Ежегодното му празнуване има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се.

Ниската грамотност и проблемите в образованието нанасят икономически, социални и финансови щети върху обществото.

Влошава се качество на работната сила, спадат потреблението и плащането на данъци, понижава се жизненото равнище, а от тях следват безработица, масова бедност и криминални престъпления.

Грамотността определя какво ще бъде обществото ни след 20 години.

По повод на днешния ден, ето обнадеждаващи постижения на български ученици от тази година:

Българският олимпийски ученически отбор по информатика спечели един златен и два сребърни медала от Международната олимпиада по информатика, която се състоя в Казан, Русия.

10-годишният Виктор реши 25 задачи наум и спечели бронз от Олимпиада по математика в Сингапур в конкуренция със 760 деца от 15 държави, като България е единственият европейски представител там.

С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада. Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния.

Олимпийският отбор по химия донесе четири бронзови медала за България. Международната олимпиада се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия и в нея взеха участие над 80 държави.

Георги Бошев е световен шампион на състезание по информационни технологии. Бошев постигнал най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се провежда в Орландо, Флорида. Той е спечелил в конкуренция с 400 000 участници от 130 държави.

Във видеото вижте, кои са най-често допусканите правописни грешки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@