Още по темата

Руски учени установиха, че еуфорията от полета и увлечението по работата могат да повишат прага на болката у работещите на орбита космонавти.

"Космонавт, който дълго се е подготвял и в края на краищата е пристигнал на Международната космическа станция (МКС), изпитва чувство на еуфория и в резултат у него прагът на болката е по-висок," заяви научният сътрудник на Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките Иля Рукавишников.

В момента на МКС се извършва експеримент, свързан с измерване на болката.

По думите на Рукавишников, идеята за експеримента възникнала, след като космонавти уверили, че не усещат болка при малки травми, когато са се заели с нещо на станцията.

В противен случай те биха изпитали болка при вземане на кръвна проба в състояние на безтегловност.

Решено бе да се извършат поредица тестове, за да се постави основата за оценка на чувствителността към болката и на осезанието по време на космически полет, поясни ученият.

Бяха избрани два метода за измерване – чрез натиск на лост върху палеца на ръката и посредством нагрята пластина, поставена върху ръката от лакътя до китката.

Експериментът се извършва от пролетта на миналата година и ще продължи още две години.

"В него трябва да участват 10 – 15 членове на екипажа, за да се съберат надеждни статистически данни", отбеляза Рукавишников.

Във видеото горе вижте и кадри на най-новия модел руски костюми за космонавти, разработен от "Ростек", с който те са облечени на Международната космическа станция. Костюмът е изработен от високотехнологични материали, тежи само 10 кг и с него могат да се проведат между 15 и 20 космически разходки.