Още по темата

През август 1911 г. бивш служител в Лувъра влиза в музея и изнася най-известната живопис в света - „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

Кражбата му води до активно разследване, продължило две години, което носи на автора и труда му още по-голяма слава.

Случаят на „Мона Лиза“ далеч не е първият на изчезнало значимо произведение на изкуството.

Вижте петте най-значими кражби в историята на изкуството

5. "Викът" изчезва два пъти, 1994 и 2004 г.

Идеята на известния норвежки художник Едвард Мунк да направи няколко копия на най-известното си произведение, се оказва печеливша стратегия. „Викът“ изчезва цели два пъти.

Първият път това се случва през февруари 1994 г., когато четирима мъже нахлуват в Националния художествен музей в Осло. Те взимат известната картина, а след себе си оставят бележка с благодарности - „Благодарим за ниското ниво на охраняване“.

Три месеца по-късно картината е върната, за да може през 2004 г. да я сполети подобна съдба. Двама маскирани въоръжени мъже нахлуват в музея и открадват две произведения, едно от които е друго копие на „Викът“. Полицията успява да открие картините, които за жалост не са в добро състояние.

Източник: Getty Images

4. Музея на изящното изкуство в Стокхолм губи три картини, 2000 г.

През декември 2000 г. група крадци използва впечатляваща тактика, за да ограби Музея на изящното изкуство в Стокхолм. Един въоръжен мъж стои с пистолет, опрян върху пазачите, докато двама други взимат картини на известните художници Реноар и Рембранд.

Междувременно останалата част от бандата взривява коли в другия край на града, за да отвлече вниманието на полицията. Накрая всички скачат в бърза лодка, която ги чака във водата до музея и се изплъзват. До 2005 г. всички три липсващи картини са проследени и върнати.

3. Фалшивите полицаи в музея „Изабела Стюарт Гарднър“, 1990

Една от най-големите арт кражби в историята се осъществява на 18 март 1990 г. Двама крадци, преоблечени като полицаи, влизат в бостънския музей през нощта, обяснявайки на пазачите, че се отзовават на сигнал за нередност.

Двамата успяват да си тръгнат с 13 произведения на изкуството, сред които картини на Рембранд, Вермер и Мане. Музеят обявява награда от 5 млн. долара за творбите, а ФБР започва мащабно издирване, но творбите и крадците така и не са открити.

2. Картини от музея „Уитуърт“ се озовават в тоалетна, 2003 г.

Три картини от Ван Гог, Пикасо и Гоген на обща стойност 8 млн. долара прекарват една дъждовна вечер в изоставена публична тоалетна, след като са откраднати от худжествената галерия „Уитуърт“ в Манчестър.

Полицията получава анонимно обаждане с подсказка и успява да открие произведенията само ден, след като са откраднати на 26 април 2003 г. Картините са намерени с бележка, според която целта на кражбата е била да се обърне внимание на слабото охраняване на музея.

Източник: Getty Images

1. Мона Лиза изчезва, 1911 г.

Вижте как приключва двегодишното разследване на кражбата във видеото от канала Top of the tops във Vbox7 .

Нов рекорд за най-скъпа картина

"Целувката" на Климт е най-романтичната картина

Откраднаха картини на Пикасо и Мондриан в Гърция