Още по темата

"Не можем заедно, но не можем и една без друга", така с простички думи Мария Грубешлиева - Муки описва отношенията си със своята майка, великата българска актриса Стоянка Мутафова.

Дори на 95-годишна възраст тя не слиза от театралната сцена. Енергична, винаги с усмивка на лице и огромно чувство за хумор, Стоянка Мутафова приковава вниманието и печели обичта на зрителите и в театъра, и пред малкия екран.

Стоянка Мутафова на 95 години - СНИМКИ

Сега всеки неин почитател ще има възможността да разбере тайни и любопитни истории от живота на актрисата в новата книга, посветена на нея - "Добър вечер, столетие мое".

Неин автор е дъщерята на актрисата - Мария Грубешлиева - Муки.

"За майка ми има написани седем или осем книги, но нито една от тях не е биографична в истинския смисъл на думата. Някой решава да пише нещо за нея и издава книга. Дори и моята "Госпожа стихийно бедствие" е погледът ми върху нашите отношения с нея. Там говоря само аз. Докато тук, в "Добър вечер, столетие мое" говори и самата Стоянка. И то много. Основно тя", споделя Муки в интервю на Венелина Стоянова за Vesti.bg.

В настоящата книга са описани детайлно наградите на Мутафова, участията ѝ в театрални представления – година по година, с режисьор, премиера и автор. С изключително много снимки.

Муки написва книгата за близо осем месеца. 

"Нямаше трудни моменти, защото познавам майка ми много добре. Единственият по-тежък беше, когато говори за баща ми Леонид Грубешлиев. Тя има своята гледна точка, но на мен той ми е баща. Но като цяло работата по книгата беше удоволствие", разказва Муки.

Първоначално идеята за заглавие на книгата е "Столетие мое", по едноименната пиеса, която е най-новата в репертоара на Стоянка Мутафова. 

Впоследствие избират да се казва "Добър вечер, столетие мое", по идея на асистента и приятел на семейството Евгени Боянов.

"Всъщност това е израз от самата пиеса, с който правнучката на Малу (в ролята е Стоянка Мутафова) се обръща така към нея, когато идва да я види за стотния ѝ рожден ден.

Имаше и други варианти, аз предложих "Един живот", от издателството Catch a story също имаха много удачни предложения, но крайната дума имаше Стоянка и тя най-много хареса предложението на Евгени", разказва Муки.

Тя се надява книгата да достигне до многобройните почитатели на Стоянка, които толкова много я обичат и заслужават да разберат всичко в детайли за своята любимка. 

"В книгата има послание, което бих искала всеки сам да го открие за себе си. Като обобщение бих казала, че един от лайт-мотивите е никога да не се предаваш, да бъдеш себе си, да се бориш и да достигнеш своето столетие. Когато това стане да можеш с усмивка да му кажеш "Добър вечер" и да си щастлив от дългия път, който си извървял. И да предадеш опита си и знанията на по-младите. Както е в случая с майка ми", споделя Муки.

- За какво най-често спорите със Стоянка?

- В последно време за всичко. Ние не можем една без друга, но и една с друга. Прекалено много години сме заедно и сме се поизморили. Но след това си прощаваме и се обичаме по-силно. Много странна е нашата връзка.

- Какво си пожелавате в бъдеще на себе си и на Стоянка Мутафова?

- На себе си пожелавам да съм здрава и майка ми да е до мен, колкото се може по-дълго време. А на нея да не спира да играе до последно. Това иска тя, за това жадува – да играе още и още...

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.