7

П о време на прием в Бъкингамския дворец във вторник Камила, кралица-консорт, събра три кралици от цял свят и първата дама на Украйна Олена Зеленска, за да повиши осведомеността относно насилието срещу жени и момичета, предаде Vanity Fair.

Към кралицата-консорт се присъединиха кралицата на Йордания Рания, датската престолонаследничка Мери и белгийската кралица Матилда в Музикалната зала на Бъкингамския дворец, където кралските особи позираха за снимки, преди Камила да излезе на подиума, за да произнесе най-важната си реч в новата си роля. 

"Днес се обединяваме, за да се изправим срещу това, което с право се нарича глобална пандемия от насилие срещу жени. Изправени пред такива предизвикателства, може да е трудно да разберем какви практически стъпки можем да предприемем, за да започнем да променяме нещата", каза тя, елегантна в кремаво палто и с очила за четене. "През годините, в предишната си роля, имах привилегията да се срещна с много хора, преживели изнасилване и домашно насилие, както и да споделя скръбта на хора, които са загубили членове на семейството си от насилие. И отново и отново чувах, че два от най-силните начини да се помогне са да се помни и да се слуша."

Сред присъстващите ВИП личности бяха министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман и министърът на здравеопазването Стив Баркли, активистката на кампанията за домашно насилие Spice Girl Мел Би и първата дама на Сиера Леоне Фатима Био, както и Софи, графиня на Уесекс.

Около 300 гости, включително представители на благотворителните организации на кралицата-консорт, също присъстваха на събитието, което съвпадна с 16-те дни на активност на ООН срещу насилието, основано на пола. 

Присъстваха и много хора, преживели насилие, а кралицата-консорт не пропусна да назове имената на някои от жените, които трагично не са оцелели.

"Спомняме си за онези жени, които са загубили живота си от ръцете на непознат или на човека, който е трябвало да ги обича най-много. По този начин отказваме да се обезчувствим от студените факти и цифри и решаваме да запазим имената и спомените за тези жени живи."

Въпросът за домашното насилие, от което страда всяка трета жена по света, е тема, която Камила засяга страстно. В момента тя е най-известната жена в света, която повишава осведомеността за това, което според нея във вторник е "жизненоважна работа". 

Зеленска силно подкрепя работата на кралицата-консорт и говорейки на приема чрез преводач, каза: "Много означава да съм тук. В момента сме изправени пред огромно количество изнасилвания на украински жени и деца от руски войници. Този следобед ще имам честта да говоря пред парламента на Обединеното кралство.

Най-младата жертва на изнасилване (в Украйна) е на четири години, а най-възрастната - на 85. Когато усилията на демократичния свят се обединят в борбата с подобни предизвикателства, това винаги дава надежда, че ще победим."

Кралицата-консорт покани и редица жени, които оказаха подкрепа на каузата, включително генералния секретар на Британската общност баронеса Патриша Скотланд, с която се срещна, телевизионната водеща Лорейн Кели, водещата Фиона Брус, звездата от телевизионното риалити Зара Макдермот, която говори за усилията си да сложи край на "порно отмъщението", и радиоводещата Ема Барнет.

Повече от десет години кралицата-консорт работи с благотворителни организации в подкрепа на жените, сред които SafeLives, Women's Aid и Refuge, и се ангажира да премахне стигмата около проблема и жертвите на изнасилване, нападение и домашно насилие. 

В разговор с Vanity Fair главният изпълнителен директор на SafeLives Сюзън Джейкъб заяви, че за тях е чест да получат подкрепата на Камила и че нейното глобално внимание е превърнало насилието над жени в основна тема, а не в стигма. "Кралицата-консорт прави положителен избор, като събира тези хора и провежда този разговор.

Тя иска да постави този въпрос в центъра на лидерството, което показва, не само в тази страна, но и по целия свят. Това дава ракетен тласък на този проблем. В тази зала има много оцелели и тя иска да ги изслуша и да чуе техните истории. Тя им дава гласност. Знаем, че събитие като това днес ще привлече вниманието на целия свят, така че за нас е привилегия тя да работи с нас. Изключително съм ѝ признателен."

На приема беше и приятелката на Камила лейди Ан Гленконър, която описва подробно насилието, на което е била подложена от покойния си съпруг Колин Тенант в новата си книга "Whatever Next". "Благодарение на Камила имах смелостта да напиша за това, което наистина се е случило", каза тя пред VF. "Тя направи така, че да е по-лесно да се говори за домашното насилие. То е много срамно, толкова често за жените, и аз нямаше да напиша тази книга, ако не беше тя. Тя ме вдъхнови."

За първи път Камила посещава кризисен център за изнасилвания през ноември 2009 г. и е дълбоко развълнувана от разказите, които чува от първа ръка. Решена да помогне по практически начин, Камила създава своя проект "Торбички за пране", в рамките на който на всеки, който преминава преглед в Центровете за насочване на жертви на сексуално насилие, се подарява торбичка с тоалетни принадлежности.

Един от първите ангажименти на кралицата-съпруга, откакто наследи новата си титла, беше да посети жертви на домашно насилие в болницата "Челси и Уестминстър" заедно с благотворителната организация SafeLives. 

В качеството си на кралица-консорт Камила планира да използва правомощията си на организатор, за да се застъпва за оцелелите, като събира благотворителни организации и отговорни лица, за да обсъждат ключови въпроси. Първата дама на Сиера Леоне Фатима Био заяви, че присъствието на кралицата-консорт на Обединеното кралство като представител на жертвите и оцелелите е силно послание към света.

"Като кралица-консорт на Обединеното кралство нейният глас достига до места, до които другите гласове не достигат. За това, че тя се застъпва за проблемите, свързани с изнасилванията, ние сме благословени да я имаме в нашето пространство. Тя разбира през какво преминаваме . Тя наистина е загрижена за това, през което преминават жертвите и пострадалите. Тя е фантастичен комуникатор в предаването на нашите послания и в това да накара света да се вслуша".

Съветник в двореца определи събитието във вторник като нов "висок връх в работата на Нейно Величество в тази област".

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 1 минута

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Свят Преди 11 минути

Това съобщи военният говорител на групировката

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 58 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 13 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 13 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 13 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 14 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП