Още по темата

Австрийските власти решиха да разрушат къщата, в която е роден Адолф Хитлер през 1889 година. 

След като се запозна с доклада на специална комисия, през юли правителството във Виена реши, че къщата в градчето Браунау ан Ин няма историческа стойност. Така ще се предотврати превръщането на обекта в място за поклонение на неонацисти, каквато тенденция има в последните години.

Вижте родния дом на Адолф Хитлер в нашата галерия

До 1965 година в триетажната сграда, строена през 17 век, има библиотека, после известно време там се помещават банков клон и училище. От 1977 до 2011 година в къщата има работилници и приют за инвалиди.

„Къщата на Хитлер ще бъде съборена. Основите може да останат, но ще бъде издигната нова постройка.

Тя ще се използва или за благотворителност, или от местните власти”, посочи австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка пред в. „Пресе”.

Историци: Хитлер е бил зъл заради деформирани гениталии

Нацистка капсула на времето, открита в Полша, напомня за Третия райх

Голямата тайна на Хитлер

Споровете бяха допълнително усложнени от това, че собственикът отказа да я продаде. Собственичката отказваше да пригоди сградата за инвалиди и не успя да се споразумее с правителството за нейно ново предназначение или за продажба.

Вижте руините, в които е превърната Германия след Втората световна война

През юли властта реши да конфискува родната му къща.

Австрийските власти се опитваха от 1984 г. за изкупят имота в град Браунау

близо до границата с Германия, но неговата собственичка отказваше да го продаде. 

Семейство Хитлер е наемало апартамент в сградата и е живяло там през първата година след раждането на Адолф Хитлер през 1889 година. Висш служител на нацистката партия я купил по време на Втората световна война и я превърнал в музей, отворен за посетители. След войната къщата бе върната на първоначалните й собственици. Вътрешното министерство я бе наело и я използваше като работилница за хора с увреждания.