Още по темата

Лятото си отиде, а с него и прекрасното усещане за ледени бири на плажа или на пейка в парка. Не че е задължително да спрете да пиете любимата си светла лагер бира през есента, но пък можете да пробвате нещо ново. И подчертано есенно.

Например – Октоберфест бира. Официално баварският бирен празник вече приключи, но това не значи, че варените специално за него бири още не са в обращение. Проверете за тях в специализираните магазини, както и в по-големите бирарии, където ги предлагат и наливни. Обикновено Октоберфест бирите са малко по-силни немски лагери, по-ароматни варианти на леките летни бири или пък вариации на вайцен и мерцен.

А защо не – тиквен ейл! Подчертано есенна бира, която най-често се майстори в Англия и САЩ. Обикновено е плътна и изключително ароматна, обичайно се вари с мед, карамфил плюс различни подправки като канела, например. Като алкохолно съдържание варира от нискоалкохолна до 8% имперски тиквен ейл. Ммм!

Принц Уилям и Катрин, херцогиня на Кембридж, опитват чаша от може би най-известния стаут в света - Guinness, 2017.
Принц Уилям и Катрин, херцогиня на Кембридж, опитват чаша от може би най-известния стаут в света - Guinness, 2017. Източник: ©Getty Images/Guliver

И за отличен преход към още по-хладната зима – тъмна бира! Нямаме предвид най-масовите вариации, които често са просто оцветени лагери със слаб аромат  и изкуствен карамелен вкус. По-скоро става дума за бира от по-малките, занаятчийски пивоварни – тъмни лагери, тъмни ейлове, рубинени ейлове, портъри и стаутове. Някои от тези стилове бира (особено стаутовете) са силноалкохолни, а вкусът им е предизвикателство за сетивата със своите отчетливи нотки на кафе и люти чушки. Затова и те са подходящи за дълги разговори край камината или разточителни вечери със свински пържоли, дробчета, зелени чушки и лук.