Още по темата

Говори се, че в Сибир живеят само много силни хора.

И изглежда, че не се говори така напразно.

Сибирското село Оймякон, република Якутия, е признато за най-студеното на света. Термометърът там зимата се развали, когато отчете до минус 62 градуса по Целзий. Според местните жители температурата е паднала още повече - до минус 71,2 градуса. Толкова студено не е било в Оймякон от 1933 година, когато са били отчетени минус 61 градуса.

ВИЖТЕ ЛЯТОТО В НАЙ-СТУДЕНОТО МЯСТО В СВЕТА 

Сега обаче там е лято. Температурата е 24 градуса. Минималната е около 12 до 14. 

Едни от най-популярните снимки от там са на младата Анастасия Грудева. Тя е на 25 години, работи в сватбена агенция и обича котките.

Нейната снимка през зимата с шал на устата и с лед по миглите стана много популярна. Бързо се сдоби с 50 000 последователи. 

И сега Анастасия публикува лятна снимка, която представя живота в Якутия. 

Оказва се, че там има страшно много комари. Момичето казва, че те са два или три пъти по-големи от обикновените комари. И ако искаш да си направиш снимка покрай цветя - плащаш и цената - с кръв. 

В руското селище живеят около 500 души. То е възникнало като база за пастирите на елени през 20-те години на миналия век. Самото име на Оймякон означава „вода, която не замръзва” и произтича от това, че там има минерален извор.

През зимата в този край хората се борят с много проблеми в ежедневието - замръзва мастилото в химикалките, зарядът на батериите пада много бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън.

ВИЖТЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СНИМКИ ОТ НАЙ-СТУДЕНОТО СЕЛО В СВЕТА

В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram