Още по темата

Големият глад в Индия в периода 1876-1878 г., известен още като „Гладът в Мадрас“ засяга по-голямата част от Южна Индия или територия от 670 000 кв. км., на която живеят 58 500 000 души, и отнема над 5.5 млн. живота.  

Във видеото горе вижте няколко интересни факта за Индия

Човек би предположил, че от части гладът идва вследствие на голямата суша, която унищожава посевите на индийците по платото Декан. Документи обаче показват, че износът на зърно от колониална Индия към Англия в този период е по 320 000 тона на месец.

Блокадата на Ленинград - едно от ужасните лица на Втората световна война

Какво тогава води до високата смъртност? Големият глад се появява във време, в което въпреки изключително лошите условия британците започват да ограничават разходите за социални помощи за колониалните граждани.

При „Глада в Бихар“ от 1873-1874 г. високата смъртност е избегната,

чрез внос на ориз от Мианмар. За тези мерки обаче правителството по това време и губернатор сър Ричард Темпъл са обвинени в прекомерни и ненужни разходи за „благотворителност“.

Източник: Wikipedia

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ГЛАДА И МИЗЕРИЯТА ВЪВ ВАРШАВСКОТО ГЕТО ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Именно затова при втората голяма вълна на глад сър Темпъл, който вече е главен отговорник по делата на правителството около Глада в Мадрас, води политика за ненамеса в социалното положение на гражданите, увеличава износа на зърно, затяга стандартите за работа и ограничава размера на хранителните дажби.  

В периода 1876 – 1878 г. в Индия умират 5.5 млн. души

Високата смъртност и обновената политика за „помощ и защита“ на населението довежда до приемането на кодекс за реакция в периоди на масов глад в Британска Индия през 1880 г.

Източник: Rarehistoricalphotos

Най-големият масов убиец в историята на света

След тежкият период голям брой от земеделските работници от Южна Индия емигрират в други тропическите британски колонии, където да работят в плантации.

Големият глад в Мадрас оставя своята следа в политиката на Индия

Източник: Wikipedia

Много хора от управлението са недоволни от начина, по който се процедира по време на тежкия период. По-малко от десетилетие по-късно именно тези хора основават Индийски национален конгрес и дават началото на национализма в държавата.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Четете още:

Франсоа Лувертюр - робът, който се изправи срещу Наполеон

Нзинга - една изключителна африканска владетелка, сломила португалците през XVII в.

Когато хора в клетка служеха за развлечение на "белите"