Още по темата

Какво ли не предприемат хората, за да съберат повече последователи, харесвания и споделяния и да наберат по-голяма популярност в социалните мрежи - слава и богатство.

Една не малка част предприема подобни действия единствено от любов към високите нива на андреналин.

Във видеото горе вижте как изглеждат екстремните преживявания през очите на хората, които ги предприемат

Разходка по метални съоражения високи десетки метри, гимнастика на ръба на небостъргач, скок от самолет и още редица други опасни действия - днес в интернет пространството е пълно със снимки и записи на екстремни преживявания. 

Това обаче съвсем не е ново явление. И преди 10, 20 и 50 години е имало приключенци, които са предприемали опасни действия пред очите на хиляди зрители.

Историята помни за такива личности и преди повече от 100 години. Едни успяват да си спечелят трайно място в спомените на хората, други се радват на краткотрайна слава и моментно забогатяване.

Ето и няколко примера за луди глави от историята, които остават запомнени със своите спиращи дъха преживявания:

Хари Гарднър

Един от първите любители на адреналина, получил прозвището „Човекът муха“ - Хари Гарднър, печели своята слава в началото на XX в.

Хари Гарднър
Хари Гарднър Източник: Getty Images

Как? Като се катери по сгради и високи съоръжения и провисва от стотици небостъргачи, а единственото „оборудване“, което използва за целта, са двете му ръце и чифт кецове.

Рускинята, която прави най-опасните снимки

Хари стартира странното си хоби през 1905 г., когато се изкачва до върха на 50-метров пилон на знаме в Ню Йорк. До 1910 г. вече се е превърнал в сензация и цели градове се спират и скупчват, за да го гледат как се катери по високи стени и виси от ръбове на сгради.

През 1916 г. Гарднър събира публика от над 150 000 души, когато се изкачва по Маджестик билдинг в Детройт, Мичиган, облечен с костюм и риза.

ВИЖТЕ ПОРЕДИЦА ОТ ОПАСНИ СЕЛФИТА В ГАЛЕРИЯТА

Само няколко месеца по-късно 45 00 души го наблюдават как „превзема“ съдебната палата във Форт Уейн, Индиана.

Лудакът започва да печели от хобито си, след като убеждава различни фирми и вестници да спонсорират публичните му изяви. Така се превръща в рекламно лице на много бизнеси и сгради. Никога не разочарова спонсорите си, събирайки огромни тълпи от хора и превръщайки се в основа тема за разговор в продължение на дни и седмици.

Спасяване като по филмите

През 1918 г. се изкачва по висока сграда във Ванкувър, за да рекламира вериги, а същата година катери и банка, като на някой от етажите се спира, влиза вътре и на шега подписва застраховка Живот.

Ани Тейлър

Ани Едсън Тейлър е една доста необичайна любителка на адреналина. Учителка по професия и вдовица от Гражданската война, през 1901 г. тя е 60-годишна, когато решава да подсигури старините си, превръщайки се в първия човек, който да скочи от Ниагарския водопад в буре.

Впечатляваща въздушна акробатика над Ниагарския водопад

Тейлър добре подготвя своето представление и прави така, че то да съвпадне със Световния панаир, който се провеждал по същото време в близост до водопадите. Тя сама прави и своето буре, високо над 1,5 м. Отвън го подсигурява, така че да бъде по-устойчиво, а отвътре добавя матрак, за да бъде омекотено.

Ани Тейлър
Ани Тейлър Източник: Wikipedia

На 24 октомври 1901 г. бившата учителка изпитва необичайния метод с котката си. След като преценява, че е безопасно, самата тя влиза в бурето и се търкулва от Ниагарския водопад, падайки от височина над 50 метра.

Екстремно спускане, което само изглежда като разходка

Наблюдателите на зрелищното изпълнение остават изумени. 60-годишната Ани изплува на повърхността след минути само с няколко драскотини и малки рани.

Предприемайки скока от Ниагарския водопад Тейлър очаква да се сдобие със слава и богатство, но за нейно нещастие след кратък период на известност героинята на Ниагара потъва в забрава.

Kаякарят, който иска да се спусне по Ниагарския водопад

Пол Бойтън

Пол по никакъв начин не отстъпва на предните две личности. Той дори донякъде комбинира преживяванията им, пренасяйки своето поле на изява в морските и океанските дълбини. Всъщност той предприема своите зрелищни изяви доста по-рано от Хари Гарднър и Ани Тейлър.

Сърбин преплува 5450 км за 46 дни

Всичко започва през 70-те години на XIX в. - време, в което много малко хора умеят да плуват. Бившият спасител и пехотинец прави първата си публична изява през 1874 г., когато предприема рискованото преплуване на 50-километрова отсечка в открити води, за да достигне до брега на Ирландия.

Пол Бойтън
Пол Бойтън Източник: Getty Images

За целта Бойтън облича гумен костюм за плуване, който по-късно се превръща в негов отличителен знак и допринася за прозвището му „Безстрашният човек жаба“.

Французин без крайници преплува Ламанша

През годините той преплува Ламанша, Грибралтарския проток, каналите на Венеция, както и части на известни реки като Мисисипи, Сена, Тибър и Дунав. По време на всяко свое водно пътешествие плувецът теглел след себе си малка лодчица с храна, питейна вода и запас от цигари.

Илюстрация на Бойтън
Илюстрация на Бойтън Източник: Getty Images

Подвизите на Бойтън не успяват да наложат гумения костюм като животоспасяваща жилетка, но пък му донасят огромна слава и го превръщат в един от най-известните приключенци на всички времена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

Във видеото вижте преживяванията на няколко човека със завишени нива на адреналин: