Още по темата

Ураганът е тропически циклон, чиято максимална скорост за продължителен период е равна или по-голяма от около 39 м/с.

"Мария" удари шокираните Кариби, премиер бедства

Името „ураган“ идва от дванадесетата, последна степен от скалата на Бофорт - тя категоризира движението на въздушните маси в 12 степени (бала) – от безобиден ветрец до унищожителна стихия.

Във видеото горе разберете кои са едни от най-разрушителните урагани в историята

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ УРАГАНА В ПУЕРТО РИКО

Ураганите допълнително се степенуват по скалата на „Сафир-Симпсън“. Когато чуем, че ураганът е от трета, четвърта или пета степен, знаем, че става въпрос за нещо изключително мощно и разрушително.

Замисляли ли сте се как започва това степенуване обаче?

Годината е 1919, а Робърт Симпсън е просто едно дете,

когато разрушителен ураган удря дома му в Кропъс Кристи, Тексас. В онзи ужасен неделен ден момчето било вкъщи със семейството си, когато проливните дъждове препълнили улиците с вода до 3 метра.

Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони

Семейството ми трябваше да плува, баща ми с мен на гръб, за да достигнем до подслона в съдебната палата на три преки от вкъщи. Много от това, което видях, ме разтърси дълбоко, но и остави у мен огромно възхищение, което предизвика големия ми интерес към ураганите до края на живота ми“, разказва Симпсън през 1989 г.

Робърт Симпсън става метеоролог и директор на Националния център за урагани

в САЩ в периода 1967-1973 г. Днес той е известен със създаването на скалата Сафир-Симпсън, която се използва за определяне на силата на тропическите циклони в по-голямата част от Западното полукълбо.

Робърт Симпсън (ляво)
Робърт Симпсън (ляво) Източник: Wikipedia

През 70-те години на ХХ в. метеорологът развива скала за измерване на ураганите според скоростта, която ветровете достигат. Той описва пет степени, като при най-ниската „първа“ степен вятърът се движи със скорост 119 - 153 км/ч, а при най-високата „пета“ достига 249 км/ч и повече.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - КАК ИЗГЛЕЖДА "ИРМА" ОТ КОСМОСА И КАК СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

Източник: Wikipedia

Проблемът на неговия метод обаче е, че той не взима предвид валежите и повишаването на нивата на водите. Въпреки непълнотата на скалата му, тя била доста по-адекватна от съществуващите до момента. Преди той да създаде някакъв метод за измерване, метеоролозите определяли силата на един ураган спрямо вече отминали бури в региона.

Симпсън не се примирява с непълнотата

Той искал хората да могат лесно да разбират каква опасност ги грози и точно затова доразвива своята скала, добавяйки към нея скалата, която строителният инженер Хърбърт Сафир създава през 1969 г. за измерване на щетите по сградите.

Хърбърт Сафир (дясно)
Хърбърт Сафир (дясно) Източник: Wikipedia

ВИЖТЕ КАК "ИРМА" ПРЕМИНА ПРЕЗ МАЯМИ

Сипсън добавя към всяка от категориите на Сафир определени интервали за скоростта на вятъра и нивото на водите, за да създаде хибридна скала. И ето така се ражда използваната днес скала за определяне степента на ураганите „Сафир-Симпсън“.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.