Още по темата

Датски археолози откриха технологично напреднала крепост, датираща от края на X век – първата от над 60 години насам.

Намираща се южно от Копенхаген на остров Зийланд, известната като Боргринг идеално кръгла крепост, е открита с помощта на технологията LiDAR с висока резолюция (антена, базирана на лазерното изследване), която създава 3D типографска карта на земната повърхност.

Тръгват по следите на малките хора на Аляска

Въпреки че разкопките започват в началото на 2014 г., първият по-обширен доклад за обекта е публикуван едва по-рано този месец в Antiquity.

Във видеото горе разберете кои са едни от най-великите археологически находки в историята

Това е петата крепост под формата на окръжност,

която е открита до момента. Всички те са вдъхновени от английски модели, тъй като някои от техниките на викингите са повлияни от Скандинавските завоевания на Британските острови.

Викингските нападения – заради жени

Кръгът е бил считан за идеална форма за крепост, тъй като може да обхване най-голяма площ с най-малка периферия. Не е било нужно да се създават перфектно кръгли крепости, но Боргринг е точно такава. 

Съдейки по уменията на викингите за изследване на на земната повърхност и прецизните им геометрични знания и умения в строителството, с помощта на които са били способни да изграждат прецизни структури, археологът и съавтор на изследването Сорен Майкъл Синдбак вярва, че крепостта е служела не само за военни цели, но и като място, където да се отпразнува силата на краля, поръчал построяването ѝ.

С какво тази крепост е по-различна?

Учените откриват дърводелски инструменти и други прнадлежности, използвани от викингите за закърпване на дупките по защитните стени и огради.

Мистериозните слънчеви камъни на викингите са съществували

Изследователите смятат, че Боргринг е населявана от много поколения. Това е доста необичайно, тъй като повечето подобни крепости са изоставяни едно или две десетилетя след като са били построени.

 „Кой би могъл да изгради толкова уникална постройка?“

е въпросът, който предизвика учените след откритието. Археолозите смятат, че може вече да са открили отговора, благодарение на парче дърво, открито през юли тази година.

Учени: Викингите не са били изнасилвачи и мародери

Използвайки едновременно проби от дъб от Северноевропейската база данни и сравнения с проби от различни викингски крепости в Трелеборг, екипът установява, че парчето е от дърво в Дания, отсечено малко след 966 година.

Крал Артур - реална личност или легендарен герой

Това означава, че крепостта е строена точно по времето на Харалд Блутут, син на първия владетел на кралство Дания, покръстил датския народ по време на управлението си от 958 до 986 г.

Синдбак и екипът му вярват, че има още скрити крепости по датските земи, а експедициите за откриването им вече са в ход.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.