Още по темата

Когато през 1912 г. на годишната среща на компанията „National Negro Business League“ Мадам Си Джей Уокър, първата жена милионер на САЩ, която се издига сама, излиза да даде реч, тя започва, припомняйки на всички откъде идва:

Аз съм жена, която идва от памуковите поля на Юга. Оттам бях повишена в банята. Оттам ме повишиха в кухнята. А оттам аз се издигнах до производството на продукти за коса. Създадох собствена фабрика на собствена земя“.

За мнозина тази нейна реч е първият път, когато научават за произхода ѝ. Публиката остава изненадана и впечатлена. И има защо.

Чинг Ши - обикновената жена, превърнала се в един от най-могъщите пирати в историята

Във видеото горе разберете имената на 10 жени, променили света

Си Джей Уокър е родена през 1867 г.

с името Сара Брийдлов. Тя е първият член от семейството, който се ражда свободен.

Историята на "Двуглавото момиче", родено в робство

Само четири години по-рано, преди Ейбрахам Линкълн да подпише "Прокламацията за еманципация в САЩ", цялото ѝ семейство е собственост на Робърт Бърни – като повечето тъмнокожи, живели в Луизиана по това време.

Мадам Си Джей Уокър
Мадам Си Джей Уокър Източник: Wikipedia

Въпреки че се ражда свободна, преди да навърши 7 години, тя остава кръгъл сирак и е принудена да живее при сестра си и съпруга ѝ. Четири години работи като лична прислужница, а на 14 години се омъжва.

Младото момиче забременява и ражда дъщеря си – Лейла, малко преди съпругът ѝ да почине след 5-годишен брак. През 1888 г. Уокър се мести в Сейнт Луис, Мисури, където през шест години по-късно се жени повторно.След десет години се развежда и се мести в Колорадо.

В Денвър започва да работи като перачка,

за да плаща образованието на дъщеря си. По това време тя осъзнава, че като много други тъмнокожи жени в сферата, започва да получава пърхот от силните химикали, които хората използват за пране и къпане.

Скандалният и трагичен живот на първия американски супермодел

Уокър отнася проблема до своите братя, които са бръснари в Сейнт Луис. Те на свой ред я запознават с Ани Малоун - афроамериканка със собствен бизнес за грижа за косата. От нея Уокър научава много неща и дори събира достатъмно знания в сферата, че да започне своя линия от продукти за коса за тъмнокожи жени.

Източник: Wikipedia

През 1905 г. Си Джей дава началото на своя бизнес

и година по-късно се омъжва за своя трети и последен съпруг – Чарлс Уокър. Така тя става - Мадам Си Джей Уокър. След развода им след шест години брак, тя запазва името и започва да го използва за своята марка продукти.

Няколко жени с изключителен принос в историята

Първоначално предприемчивата дама продава продуктите си, обикаляйки от врата на врата и давайки съвети на тъмнокожите жени как да поддържат и стилизират своята коса. Бизнесът ѝ бързо се разраства и тя започва да прави доставки по пощата извън Денвър.

Източник: Wikipedia

Неразказаната история на първата жена детектив в САЩ

Скоро отваря и колеж за професионално обучение за работа с коса, а след това и първите си магазини в Питсбърг, Индианополис и Харлем. Между 1911 и 1919 г. Уокър наема хиляди жени, които да предлагат продуктите ѝ извън магазините и по домовете. Влиянието ѝ се разпростира из всички щати и достига дори до Карибите, превръщайки се в един от най-големите млади бизнеси за времето си.

Уокър започва да учи жените и на друго –

как да управляват бюджет и да бъдат финансово независими. През 1917 г. организира конференция във Филаделфия, където приканва жените да придобият бизнес и икономически умения. На конференцията присъстват 200 участнички и тя се превръща в първата годишна среща на жените предприемачи.

Съвсем скоро дъщерята на Уокър поема по-голямата част от бизнеса ѝ, а тя самата се отдава на благотворителност.

Източник: Wikipedia

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ЗАБРАВЕНИТE ЖЕНИ ОТ ИСТОРИЯТА

Мадам Си Джей Уокър умира през 1919 г. и в завещането си оставя две трети от натрупаното си състояние за благотворителни каузи. Укоър остава в историята като първата жена милионер в САЩ, която успява да натрупа милиони съвсем сама.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Четете още:

"Уличниците", без които историята нямаше да е същата

Хипатия - една изключителна жена учен, убита брутално заради вярата си