Още по темата

Д-р Джеймс Марион Симс е една доста спорна личност от миналото.

Той носи заслуги за напредъка на медицината в сферата на гинекологията, където допринася с нови инструменти и хирургически методи и е считан от мнозина за „баща на съвременната гинекология“.

Във видеото горе разберете няколко интересни факта за медицината

От друга страна начинът, по който открива новостите в тази сфера, днес се счита за доста нехуманен и жесток – той осъществявал своите болезнени експерименти върху робини от афроамерикански произход.

Радиоактивните момичета, които заплатиха за правата на човека с цената на живота си

Днес лекарят има статуи на много места из САЩ, но поддръжници на медицинската етика, историци и различни общности се борят тези паметници да бъдат премахнати или посветени на всички тъмнокожи жени, дали живота си за напредъка в медицината.

Джеймс Симс е роден в Южна Каролина през 1813 г.

и навлиза в медицинските среди във време, когато лекарите не са изпълнявали сложни процедури, каквито изпълняват днес. След като става асистент на един лекар, изкарва тримесечен медицински курс и учи година в медицински колеж, младият Симс отваря свой кабинет в Ланкастър, Пенсилвания.

Д-р Джеймс Марион Симс
Д-р Джеймс Марион Симс Източник: Wikipedia

След известно време там се мести в Монтгомъри, Алабама, където търси ново начало, след като първите му двама пациенти умират.

Хипатия - една изключителна жена учен, убита брутално заради вярата си

В Монтгомъри лекарят започва своята практика с роби

По-леките случаи на заболявания сред робите в градчето се лекували в рамките на плантациите, но по-тежките били изпращани директно при Симс, който да ги излекува и да помогне те да продължат да раждат деца и да носят печалба и още работна ръка на собствениците си.

Източник: Getty Images

Както повечето лекари през XIX в., Симс не се интересувал от това да лекува жени. Всъщност да преглеждаш и лекуваш репродуктивната система на жената по това време се е считало за крайно обидно и ужасно нещо.

Една изключителна жена, без която думата "учен" нямаше да съществува

Един случай на жена, паднала от кон, която имала силни болки в гърба и таза, обаче събужда интереса му. Единственият начин да се погрижи за жената бил да погледне какъв е проблемът през нейните полови органи.

За да успее да го направи, му се налага да измисли предшественика на съвременния вагинален разширител – оловната лъжичка. А самият случай, при който установява, че проблемът е фистула (аномален вроден или придобит канал, от който изтичат различни секрети от органи и гноен разпад на тъкани), го подтиква да измисли метод за справяне с проблема.

Изобретението на Джеймс Симс
Изобретението на Джеймс Симс Източник: Wikipedia

Няколко болести, които някога са разбирани и третирани грешно

Дълго време опитите на Симс да оперира фистула били без никакъв успех. След четири години и 30 операции без упойка върху една и съща пациентка - 17-годишната тъмнокожа робиня Анарха, той успява да усъвършенства метода си. Тогава започва да практикува и върху бели жени, но само и единствено с анестезия.

Расистките възгледи на Симс се разгръщат не само в средите на гинекологията

По време на цялата си медицинска практика лекарят е осъществявал експерименти и върху тъмнокожи деца роби, за да открие начин да пребори тетануса.

Историята на един лекар, който няма друг избор, освен да се оперира сам

Той е смятал, че афроамериканците са по-малко интелигентни, защото черепите им растели по-бързо и плътно около мозъка. Това го кара да се опита по оперативен път да „разхлаби“ костите в главите им.

ВИЖТЕ НЯКОЛКО ФАКТА ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ЖИВОТНИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

През 50-те години на ХIХ в. лекарят се мести в Ню Йорк,

където отваря първата женска болница. Там той продължава със своите експерименти върху пациенти. Когато някой починел, Симс приемал, че вината е в грижата, която „черните съпруги и майки“ са полагали за болния. Той не смятал, че някой от неговите методи може да бъде отговорен за смъртта на пациентите му.

Лекарят, който през XIX в. изгуби работата си заради измити ръце

Д-р Джеймс Марион Симс наистина е допринесъл за развитието на медицината,

но по-голямата част от медиците по света смятат, че цената за това е била твърде висока.

Паметник на Джеймс Марион Симс в "Сентръл Парк", Ню Йорк
Паметник на Джеймс Марион Симс в "Сентръл Парк", Ню Йорк Източник: Wikipedia

Според много лекари експериментите му са били твърде нехуманни и жестоки и не може той да бъде виждан като герой на медицината.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.