0

П рактикуването на каквато и да е дейност заедно с партньора, особено креативна, не само подобрява настроението, но и е в състояние да изглади проблемите във връзката ви.

Доказва го скорошно проучване на университета в Бейлър, Тексас, което цели да покаже неочакваните положителни ефекти на подобни артистични дейности.

Рисуването заедно, играенето на настолни игри спомага за отделянето на окситоцин, познат като хормон на любовта.

Правенето на неща заедно е в състояние да обърне хода на връзката  в съвсем различна посока, се казва в проучването, публикувано в Journal of Marriage and Family.

Окситоцинът е хормон, който организмът ни произвежда най-вече в ситуация на физически контакт с любим човек, но невинаги е нужно докосване за неговото произвеждане.

Източник: iStock/Getty Images

Според експертите до този момент не е имало научно доказателство за връзката между окситоцина и практикуването на развлекателни дейности.

Това мотивира учените от университета в Бейлър да направят проучване по темата, като събират на едно място двойки, които да рисуват (или да правят други развлекателни дейности) заедно.

Учените работят общо с 20 двойки на възраст между 25 и 40г.

Една част от двойките имала избор между няколко вида настолни игри като монополи, карти, скрабъл и други.

Другата част от двойките участвала в групово занимание по рисуване.

И в двата случая заниманията продължили един час. Учените измерили нивата на окситоцин в урината на всеки един участник преди и след края на съответното занимание.

Източник: iStock/Getty Images

Анализът на резултатите показва следното:

При всички участници се забелязва произвеждане на окситоцин след края на развлекателните дейности.

Учените обаче отбелязват  и нещо друго – артистичните дейности като рисуването стимулират произвеждането на по-голямо количество от този хормон в сравнение с играенето на настолни игри.

Друго нещо, което изненадва учените, е фактът, че мъжете, които участват в груповото занимание по рисуване, отделят два пъти повече окситоцин в сравнение със своите нежни половинки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@