Накратко

  • енергийни напитки,вредни,здраве

Още по темата

Енергийните напитки са по-опасни от кофеина, защото съдържат много захар и други стимулиращи вещества, съобщи Ройтерс.

Американски учени установиха, че след изпиване на почти литър енергийни напитки, кръвното налягане и сърдечният ритъм се променят.

Използваната за изследването напитка съдържала 108 гр захар ( почти 27 чаени лъжички) и 320 мг кофеин ( близо до горната препоръчвана граница, равностойна на четири чаши кафе), както и други "естествени съставки", като таурин, женшен, карнитин, няколко витамина от групата В.

Смесването на енергийни напитки и алкохол е опасно, колкото кокаина

Учените от медицинския център "Девид Грант" на американските военновъздушни сили са работели с 18 здрави мъже и жени.

Те са проследили кръвното им налягане и са им правили електрокардиограми 24 часа след изпиването на напитките - енергийна или само кофеинова. 

Резултатите показват опасно нарушаване на сърдечния ритъм след изпиването на енергийната напитка, но не и след кофеиновата.

Мъж разви остър хепатит след прекаляване с енергийни напитки

Подсладените безалкохолни убиват над 180 000 души годишно

Авторите отбелязват, че от пазара са изтеглени няколко лекарства само защото причиняват подобни промени в сърдечната дейност. 

Кръвното налягане също се повишило много повече след енергийната напитка, отколкото след кофеиновата. 

"Производителите на енергийни напитки обичат да изтъкват, че продуктите им не съдържат повече кофеин от едно силно кафе. В тях обаче има и стимуланти и други добавки. Някои от тях, като таурина и гуарана, дори не са одобрени от властите като безопасни за включване в храни" - коментира д-р Дженифър Харис от университета на Кънектикът, която не е участвала в изследването.