Още по темата

Астрономическият калкулатор, смятан за първият аналогов компютър в света, вероятно е бил използван за предсказване на бъдещето, смятат експертки, цитирани от „Индипендънт” (The Independent).

Механизмът от Антикитера е създаден преди 2000 години в Древна Гърция, а части от устройството са намерени през 1901 г. при проучване на корабни останки в близост до едноименния остров.

През последните 12 години различните елементи от машината биват реставрирани или възстановявани чрез рентгенова технология.

Вече е известно, че калкулаторът е бил използван от гърците, за да се определя движението на планетите и звездите. Сега учените са успели да разкодират надписи на дъното на устройството, според което то е имало основно астрологична цел.

„Не сме сигурни как да интерпретираме надписите, но изглежда те предполагат, че цветът на слънчевите отблясъци е някакъв сигнал. Определени цветове предвещават по-добри неща, отколкото други. Това е първият случай, в който при механизма се споменава нещо за астрология, а не астрономия”, заяви проф. Майк Едмъндс от Университета в Кардиф.

Великата китайска стена била с 2551 км по-дълга

Поглед в бъдещето с рестроспекция в древността

Археолози разкриват тайната на изгубените градове в Камбоджа

„Компютърът” от Антикитера има сложно часовниково устройство, включващо над 30 бронзови зъбни колела и е изработен между 150 и 100 г. пр. Хр.

До неговото откритие учените не са предполагали, че такава технология е съществувала на толкова ранен етап от човешката история.

Всичките открити части от механизма се пазят и биват изследвани в Националния археологически музей в Атина.