0

О питните домакини знаят, че предварителната подготовка е ключова, за бързото и ефективно готвене. Този списък със седем вкусни, лесни и разнообразни ястия ще ви улесни в дългото чудене какво да сготвите за вечеря, а и ще ви спести няколко отскачания до магазина в последния момент.

  • Понеделник - Пилешки крилца с лепкав сос

8  пилешки крилца
100 г тамаринд
2  портокала
150 г чери домати
2 глави лук шалот
3 скилидки чесън
50 г захар
3 с.л. горчица
1 с.л. лют сос
50 мл олио
300 г сладка царевица
200 г пресни картофи
50 мл балсамов оцет
1 ч.л. мед
50 г масло
сол и черен пипер

Източник: 24kitchen

Оформете няколко крилца като лолипоп, като оголите едната кост от месото. Другите крилца оставете цели. Подредете пилешките крилца в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.

Извадете семките на всяка шушулка тамаринд и отделете месестата част. Получената паста запържете в тиган с 20 г масло и фино настърганата кора и сока на 1 портокал. Добавете и нарязаните лук и чесън. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета /добавете и клонките на доматчетата за аромат, но ги извадете преди пасирането/, захарта, горчицата, лютия сос и олиото. Разбъркайте и оставете соса да поври докато се сгъсти. Накрая овкусете със сол и добавете сусамовото олио. Пресипете соса в купа и пасирайте.

Поставете печените пилешки крилца в соса и хубаво ги оваляйте в него. Подредете ги отново в тавичката, като полеете с останалия сос. Печете пилешките крилца с лепкав сос 20 минути на 180 градуса.

За гарнитурата за пилешките крилца в лепкав сос сипете в загрят тиган прецедената царевица и 30 г масло. Запържете я за кратко. Овкусете със сол. Бланширайте пресните картофи цели за 10 минути. След това ги прехвърлете в тавичката при крилцата и печете до готовност.

Увийте крайчетата на крилцата лолипоп с парченца алуминиево фолио, за да могат да се хващат лесно. В правоъгълна чиния оформете основа от царевица. Върху нея подредете пилешки крилца. Гарнирайте с печени картофи, кисели краставички, мариновани чушки и листенца зелена салата.

  • Вторник - Сирене по шопски

4 глави лук
1 голям домат
400 г овче сирене
4 яйца
1 ч. л. сух риган
4 зелени люти чушки (не много големи)
50 г краве масло
1 ч. л. пушен червен пипер

Източник: iStock/Getty Images

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в маслото, докато стане карамелен. Доматът се бланшира, потапя се в леденостудена вода, обелва се и се реже на шайби.

Лукът се разпределя в 4 гювечета, върху него се подреждат доматите, слага се нарязаното на плочки сирене, поръсва се с риган и се пуска по една чушка. Пекат се без капак на 200 градуса за 15 минути. Чуква се по едно яйце и се допичат. Поръсват се с пушения червен пипер. 

  • Сряда - Риба по сицилиански

800 г филе от треска
3 филета аншоа
1/2 лимон
1/2 връзка магданоз
50 мл зехтин
1–2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Рибата се нарязва на 4 парчета, които се поставят в тавичка и се овкусяват със сол, черен пипер и лимоновия сок. Мариноват се за 10 минути. 

Зехтинът се загрява и в него се затоплят филетата от аншоа. Щом започнат да се пържат, се дърпат от котлона и се овкусява с накълцаните каперси и наситнен магданоз. 

С получения сос се заливат филетата. Покриват се алуминиево фолио и се пекат 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

  • Четвъртък - Яхния от грах и пресни картофи

500 г пресни дребни картофи
500 г замразен грах
50 г спанак
2 скилидки чесън
1 връзка пресен магданоз
1 ч. л. захар
1 глава лук
500 мл зеленчуков бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. зехтин
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Източник: ThinkStock/Guliver

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се доматеният концентрат и се запържва леко. Налива се бульонът и се пуска дафиновият лист. 

Изсипват се картофите, нарязани на четвъртинки. Варят се на слаб огън около 10 минути, след което се сипва и грахът. Овкусява се със захар и се готви още 5–10 минути. 

Накрая се слага накълцаният спанак и след 2–3 минути се изключва котлонът. Ястието се поръсва с накълцан магданоз и се подправя със сол и черен пипер.

Опитните домакини знаят, че предварителната подготовка е ключова, за бързото и ефективно готвене. Този списък със седем вкусни, лесни и разнообразни ястия ще ви улесни в дългото чудене какво да сготвите за вечеря, а и ще ви спести няколко отскачания до магазина в последния момент.

  • Петък - Свински котлети с бира

2 свински котлета
3 скилидки чесън
0.5 ч.ч. тъмна бира
2 с.л. сос терияки
1 ч.л. провансалски подправки /мащерка, майорана, розмарин, салвия/
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мащерка
сол и черен пипер
за пюрето:
3 сладки картофа
50 г масло
50 г синьо сирене
100 мл течна сметана
сол
прясно настъргано индийско орехче

Начукайте котлетите между два листа прозрачно фолио или хартия за печене, до изтъняване. Поръсете ги от двете страни със сол и черен пипер. Поставете ги в дълбока чиния. Обелете и нарежете на тънки филийки скилидките чесън. Поръсете котлетите с чесън.

В купа смесете тъчната бира, соса терияки, захарта и разбъркайте. Добавете сместа от сухи провансалски подправки и нарязаната на ситно прясна мащерка. Разбъркайте и залейте котлетите. Оставете да се маринова 10 минути.

Обелете сладките картофи и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода и ги варете 10-15 минути, до готовност. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата.

Добавете маслото, начупеното на парченца синьо сирене и сметаната. Пасирайте до получаването на гладко пюре. Овкусете със сол и индийско орехче. Загрейте грил-тиган или скара и я намаслете леко. Подсушете котлетите и ги изпечете от двете страни.

Сипете маринатата в тенджерка и я оставете да се редуцира до гъстотата на сос. Прецедете соса заради парченцата чесън. Сервирайте пюре от сладки картофи с печени котлети и сос.

  • Събота - Паста с домати

500 г паста „Ригатони“
150 г маслини 
60 мл зехтин
500 г домати 
6 скилидки чесън
6 филета аншоа
4 сухи червени люти чушлета
2–3 стръка босилек
1 ч. л. сух риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Пастата се вари в подсолена вода, до степен „ал денте“.Чесънът и аншоата се смилат в блендер и се запържват в половината от зехтина. 

Добавят се натрошените чушки, доматите (на кубчета), разполовените маслини, риганът и щипка захар. 

Сосът се готви 5–10 минути на умерен огън. По желание се овкусява със сол и черен пипер. В него се пресипва пастата и се вари 1–2 минути. 

Всяка порция се поднася с накълцан босилек и капки зехтин.

  • Неделя - Кюфтета от риба

400 г филе от сьомга
150 г топло пушена скумрия
50 г майонеза
2 стръка пресен лук
1 стрък стеблена целина
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
4 с. л. зехтин
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. сос „Уорчестър“
1/4 ч. л. лют сос
1 щипка чесън на прах
сол на вкусза соса:
150 г майонеза
40 г каперси
1 скилидка чесън
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. люта паста „Хариса“
1/4 ч. л. сос „Уорчестър“
сол на вкус 

Източник: iStock/Getty Images

Сьомгата се накълцва. Скумрията се обезкостява и също се накълцва. Целината се обелва, чушките се почистват. Лукът, чушките и целината се наситняват. 

Двата вида риба се смесват с чушките, майонезата, горчицата, соса „Уорчестър“, лимоновия сок, чесъна, лука, целината, лютия сос и сол на вкус. Разбърква се добре. 

От сместа се оформят кюфтета и се пържат в малко мазнина в тиган с незалепващо покритие. Майонезата за соса се разбърква с харисата, соса „Уорчестър“, накълцаните каперси, лимоновия сок, сол и стрития на паста чесън. Кюфтетата се поднасят със соса. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 32 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 53 минути

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 3 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 3 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 3 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ