Още по темата

Лека преднина бележи ГЕРБ пред БСП според проучванията на "Тренд" - ГЕРБ с 29,8% срещу 27,9% за БСП и Центъра за анализи и маркетинг - ГЕРБ с 31.4% срещу 30.7% за левицата. Те идват само шест дни преди предсрочния вот. 

„Не може да се каже кой ще е първи и кой втори, но с по-голяма вероятност първи ще са ГЕРБ. Не може да се каже категорично кой ще е втори или трети, но с по-голяма вероятност трети ще са ДПС”, каза Юлий Павлов, директор на центъра.

Последното такова проучване - на "Галъп" от вчера, показа 30,3 на сто за БСП и 29,9 за ГЕРБ. 

Пет партии влизат в 44-ото НС, а президентът Румен Радев е най-харесваният политик. Това сочи национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено от директора на центъра Юлий Павлов.

Обем на извадката са 1012 пълнолетни граждани. Изследването е проведено 10-16 март. То е проведено без външен възложител и със собствени средства на центъра.

Източник: Nova.bg

В 44-то НС влизат 5 партии.

ГЕРБ-31.4%, с вероятен брой депутати-81-90, БСП-30.7%, със 79-88 депутати. ДПС-10.4%, с 26-31 депутати, Обединени патриоти-9.6%, с 24-29 депутати и ВОЛЯ-6,1%, с 14-19 депутати. РБ е на ръба, с 3.6% с 0 или 10-12 депутати. Според Павлов има шанс РБ да влязат в парламента. 

От политиците най-висок е рейтингът на президента Румен Радев (при 60.3%, одобрение и 29.0% недоверие), следван от Йорданка Фандъкова. Това са единствените политици, при които доверието надвишава недоверието. Следват Огнян Герджиков, Илияна Йотова и Бойко Борисов, при които недоверието надвишава доверието чувствително.

Доверието към Бойко Борисов е 35.3%, за сметка на недоверието, което е 54,6%.

При лидера на БСП Корнелия Нинова доверието е 30.2%, а недоверието е 56.6%.

Най-малко е доверието към лидера на Атака Волен Сидеров - 74.6%, следван от Радан Кънев, Меглена Кунева, които имат над 70% недоверие.

Според Павлов много трудно би могло да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа и ще бъде необходима трикомпонентна коалиция.

Между 3,5 и 4 млн. граждани ще гласуват, според Юлий Павлов.

15,4% напълно одобряват служебното правителство на Огнян Герджиков.

Според проучването на "Тренд",

направено по поръчка на "24 часа" пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Реформаторският блок запазва шансове за парламентарно представителство. 

Една пета от хората още не са решили за кого да гласуват. 

Интригата преди вота остава, Марешки е голямата изненада

Ново проучване: БСП води пред ГЕРБ с 2%

Естат: Българите одобряват само трима политици

Поредно проучване: Българите искат Бойко Борисов за премиер

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Информация за изследването: Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник „24 часа“. Изследването е изпълнено от Изследователски център „Тренд“ в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.