Още по темата

Лидерът на ГЕРБ, спечелил най-много гласове на днешните избори, Бойко Борисов в първия си коментар след изборния ден призова лидерите на другите партии в новия парламент да не правят прибързани изявления по отношение на бъдещото правителство.

Борисов призна, че формирането на кабинет при конфигурация от 7-8 партии в парламента ще бъде трудно, но подчерта, че трябва да се търси стабилно управление, тъй като на страната не са нужни нови избори.

"Да се смирим", призова той другите партийни лидери.

"Нека всички да помислят какво ще се случи след още два месеца предизборна кампания, всички си знаем телефоните, можем да се чуем и да коментираме", каза Борисов.

Той заяви, че утре ръководството на партията ще обсъди и реши кого да покани на разговори за съставянето на бъдещо правителство.

"Готов съм да поема всички рискове за управлението на страната",

категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

"За съжаление при тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство", посочи още Борисов.

Борисов заяви още, че се е изпълнил най-лошият сценарий за изборните резултати.

"За съжаление проблемът на България е лявото.

Левицата бе изместена от крайно популистки партии, които намалиха тежестта ѝ. Видно е, че Станишев не е бил проблемът на БСП - резултатите им не се повишават, а се понижават", коментира той.

Борисов даде своето обяснение за ниската избирателна активност.

"Последната седмица беше песимистична и тежка за всички нас, а 15 души загинаха. Последните дни имаше траур, спряхме заключителните си кампании всички партии. Тогава, когато трябваше да се настройват хората най-много, тогава на практика ние бяхме в траур.

Далеч не мисля, че е случаен инцидентът в Горни Лом",

коментира лидерът на ГЕРБ.

Той на няколко пъти призова партиите да изчакат окончателните резултати и след това да седнат заедно да мислят какво може да се направи.

"Нека бъдем господари на мълчанието, както казваше царят, защото ситуацията е толкова тежка. Но ако няма политическа мъдрост, то нови избори", заключи Борисов.