157

„Газпром“ е взел решение какъв ще бъде маршрутът на продължението на „Турски поток“ - то ще премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Руската компания вече участва в процедури за резервиране на нови тръбопроводни мощности в тези страни, пише „Комерсант“.

„Газпром“ възнамерява да започне доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. По същество, това е маршрутът на т. нар. проект „Южен поток“, който руският президент Владимир Путин прекрати през 2014 г. заради пречки, поставени от Европейският съюз под натиска на САЩ. Днес е трудно да се намерят недостатъци на проекта, защото подходът на „Газпром“ напълно отговаря на законодателството на ЕС. Но това едва ли ще спре политическите атаки.

Вижте откриването на морската част от „Турски поток“ във видеото.

От публикуваните през октомври-ноември материали на газотранспортните оператори на България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на процедурата за резервиране на техните бъдещи мощности – т. нар, „open season“ става ясно, че „Газпром“ е избрал маршрутът на втората отсечка на „Турски поток“ да мине през тези страни.

В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 г., в Унгария през 2021 г. и в Словакия през втората половина на 2022 г. Процедурата е предвидена от законодателството на ЕС и е необходима за строителството на нови газопроводи. Операторът предлага на участниците на пазара да купят бъдещите мощности, след приключване на аукциона е задължен да ги построи до посочения срок, а клиентите – да платят след това чрез транзитната такса.

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе през декември аукцион за бъдещите мощности на газопроводите на входа на българската система от Турция и на изхода в Сърбия. Капацитетът на входа, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 за 20 години, е 15,8 милиарда куб.м. годишно, което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток“, първоначално на изхода – 4 милиарда куб.м., а след това от 1 януари 2021 г., той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб. м.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“ в североизточна България ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Този маршрут напълно повтаря маршрута на българската част от така и неосъществения „Южен поток“. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара.

Операторите в Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври вече проведоха аукциони за резервирането на нови мощности от октомври 2022 г. за седем години. Бяха резервирани 4,3 милиарда куб.м. на влизане в системата на Словакия от страна на Унгария, което трябва да увеличи възможностите за транспортирането на газ между двете страни до 5 милиарда куб.м. газ годишно. Също така са резервирани мощностите на влизане в системата на Австрия от Словакия в обем 3,8 милиарда куб.м. годишно. Процедурата в рамките на търговете още не е напълно завършена, това трябва да стане през март 2019 г. Според източниците на „Комерсант“ на пазара „Газпром“ възнамерява да резервира всички предложени мощности. От монополиста отказаха коментар. През 2017 г. той използва същата процедура за резервирането на мощностите за продължението на газопровода „Северен поток-2“ в Германия, Чехия и Словакия. Следователно „Газпром“ възнамерява да пусне в експлоатация и двете отсечки на „Турски поток“ още през 2020 г. , след като морската част на газопровода вече е построена.

Втората отсечка, предназначена за доставки на Балканите, ще бъде само частично натоварена през 2020 г. – за доставки в България, Гърция и Сърбия – а капацитетът ще бъде запълнен напълно през 2022 г. Как именно ще бъдат осъществени доставките за Гърция не е напълно ясно: може да бъде снабдявана през България, но това означава да се направи отклонение при транспортирането на газа. Според източниците на „Комерсант“ не е изключено „Газпром“ да осъществи суапова сделка с азерския газ, който ще пристигне в Гърция през 2020 г. по газопровода ТАП.

Такъв график за строителството на продължението на „Турски поток“ ще позволи на „Газпром“ още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. Следователно компаниите предстои да се договарят с „Нафтогаз Украйна“ за запазването на транзита през 2020 и 2021 г., като през 2021 г. може да стане дума за по-малко от 10 милиарда куб. м. Но ако „Газпром“ поиска да увеличи износа в Европа, тогава Украйна ще запази голям обем на транзита.

Както „Газпром“, така и представителите на руските власти, започвайки с президента Владимир Путин, до момента отказваха да говорят, как именно газът от „Турски поток“ ще влезе в Европа: освен описания маршрут се разглеждаше вариант за транспортиране през Гърция и от там за Южна Италия.

Споерд „Комерсант“ в Кремъл помнят печалния опит от отмяната на „Южен поток“ и по тази причина са искали да отложат момента на обявяването на реалния маршрут за намаляването на риска от външен натиск върху транзитните държави. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви на 19 ноември, че не изключва въвеждането на „рестрикции“ срещу „Турски поток“, защото „САЩ така разширяват санкциите, че никой не е застрахован от натиск“.

Проектът, след дълго затишие беше „забелязан“ на 19 ноември от Украйна, която излезе с остра критика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 157
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

157 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 10 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 58 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 1 час

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко