Още по темата

ГЕРБ откри официално предизборната си кампания в зала "Арена Армеец", където бяха дошли 14 хиляди души. В залата бе и кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Във видео обръщение председателят на ЕНП Жозеф Дол изрази подкрепа за ГЕРБ и посочи колко важни са евроизборите не само за България, но и за ЕС. Европейските социалисти не предлагат добри решения, харчат пари, а в България левицата управлява с популистки средства, посочи Дол. На 25 май гласувайте за ГЕРБ, защото България няма време за губене, посочи той.

През следващите 5 години Европейският съюз ще реши какво ще бъде бъдещето на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Надявам се механизмът да бъде отменен по време на моя мандат като председател на Европейската комисия, заяви Жан-Клод Юнкер.

През следващите 5 години ЕС ще решава и дали България ще стане най-накрая пълноправен член на Шенгенското пространство - нещо, което лично аз много силно се надявам да стане, посочи той.

Аз съм наясно, че България изпълнява условията за пълноправно членство в Шенген и поради тази причина българите трябва да имат своето право на свободно предвижване в ЕС, каза Юнкер.

"Следващите 5 години ще бъдат вземани много важни решения в Брюксел и Страсбург, ЕП ще взема решения важни за България. През следващите 5 години ЕК ще взема съществени решения за повече от 7 млрд. евро за реформи, свързани и с България. Ние вярваме в политиките, водещи до растеж и до нови работни места, а не в политики, които водят до все повече дългове", каза кандидатът на ЕНП за председател на ЕК.

Ние знаем, че фирмите са тези, които създават работни места, не правителството, знаем, че малките и средни предприятия са гръбнакът на нашата икономиката. Известно ни е, че повечето работни места да благодарение на тези малки и средни предприятия. Юнкер сравни социалистите с Христофор Колумб. "В тяхната политика, като тръгнат не знаят накъде отива, а като стигнат някъде не знаят къде са. А данъкоплатецът трябва да плаща сметката за всички тези приключения". Имаме нужда от повече отговорност в Европа, когато става въпрос за работни места, когато става въпрос за парите на данъкоплатеца, когато става въпрос за бъдещето на децата ни, каза Юнкер.

В началото той се обърна на български: "Благодаря, скъпи Бойко, Цветан, Томи, кандидати и приятели. Радвам се да бъда сред толкова много приятели. Благодаря на всички членове на ГЕРБ за уникалната и силна демонстрация на вашата дружба".

Кандидатът на ЕНП за лидер на ЕК поиска подкрепата на десните избиратели у нас. Всеки глас е много важен, защото този път разликата между ЕНП и ПЕС е твърде малка, аргументира се Юнкер и изрази надежда повечето от 17-те евродепутати на България да са именно от ГЕРБ.

Той се обяви "за" единен европейски енергиен пазар, който се налагал още повече след събитията в Украйна. Няма да приема, заяви Юнкер, милиони български граждани да нямат газ със седмици по средата на зимата. Трябва да можем да компенсираме газовите доставки от Запад, смята той.

Кандидатът на евродесницата за председател на ЕК разкритикува поведението на Русия и подчерта, че Москва поставя в момента Стария континент пред тест. Путин знае, че не искаме война, посочи Жан-Клод Юнкер и подчерта: "Ако Русия не доведе обстановката до деескалация, трябва незабавно да прекратим потока от пари за Москва. Това трябва да стане днес, не утре".

"България няма време за губене" е мотото на кампанията на ГЕРБ.

Преди началото на официалната част събралите се слушаха изпълнения на трима български тенори, пловдивското класическо трио "Сопрано", Мария Маврова, участник в шоуто "Големите надежди", танцьорите от национален ансамбъл "Българе". При акапелното изпълнение на "Хубава си моя горо" залата стана на крака и запя заедно с трио "Сопрано".

Привържениците на ГЕРБ скандираха името на лидера на партията "Бойко". На видеоекраните бяха показани кратки епизоди от политическия живот в страната през изминалата година, сред които и протестите през лятото, както и бяха изброени фрапантни грешки на управляващите, на Народното събрание и на правителството.

Председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов представи кандидатите на ГЕРБ за евродепутати, които се качиха на сцената в пълната зала.

Нека всички над 18 години да изберат №18 за победата на ГЕРБ и ЕНП, призова Цветанов. ГЕРБ е част от най-голямото политическо семейство – ЕНП, която ще победи ПЕС на изборите, отбеляза той.

Цветанов направи съпоставка на ситуацията в страната днес и през 2009 година, когато според него, заради управлението на Тройната коалиция страната ни не е могла да се възползва от европейската солидарност. "Имаше усвоени средства около 1%, а при правителството на ГЕРБ завършихме с 31% разплатени и 101% договорени", посочи Цветанов.

Източник: БГНЕС

Днес ние трябва да създаваме богатство, а не дългове,

каза водачът на листата на ГЕРБ за евровота Томислав Дончев. Целта на предстоящите избори не е партийна победа, целта е Европа, допълни бившият министър, отговарящ за еврофондовете.

Дончев отбеляза, че задачата на партията не е много лесна. По време на криза слабите забравят какво ни крепи, за разлика от тях обаче ние знаем какво означава Европа – граждански права, модерно земеделие, справедливо правосъдие.

В София заложихме на компетентност и на европейско доверие, на което залага и ГЕРБ, отбеляза кметът на столицата и зам.-председател на партията Йорданка Фандъкова. Тя пожела успех на отбора на ГЕРБ в европейските избори и го нарече "българският отбор в Европа".

Емоционално бе посрещнат и кметът на Бургас Димитър Николов.

Изборите на 25 май ще бъдат битка не само за европарламент, а битка за доброто и злото,

каза пред привържениците на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Те (БСП - бел. ред.) са в паника и затова са зли и проклети. "Ако Станишев беше малко премиер и познава поне малко как работи Европа, никога нямаше да казва, че Шенген за България зависи от Европейската комисия. Те слагат балони на седалките в НДК, за да изглежда залата пълна, каза още Борисов и продължи: Орешарски направил първа заварка на "Южен поток" и сега тръбите ги няма, останал е само бетон.".

Източник: БГНЕС

Преди откриването на кампанията на ГЕРБ Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-председателя Цветан Цветанов и водачът на листата за евроизборите на ГЕРБ Томислав Дончев посетиха заедно с Жан-Клод Юнкер метростанция "Европейски съюз".

"Аз съм тук, защото Бойко е мой приятел, мой брат. Понякога участваме в тежки дебати, защото той винаги отстоява интересите на своята страна, но нека да кажа, че ние сме близки и работим заедно, когато трябва да убедим останалите в дадена кауза", каза Юнкер.

Той изрази удоволствие да бъде в София днес и посочи, че София е един много жив, много енергичен и ориентиран към бъдещето град, "защото това е град, който се е възползвал от възможностите, които предоставя Европейския съюз и който ще продължи да го прави". Изключително съм щастлив да посетя тази станция на метрото, която носи името Европейския съюз. Когато бях министър-председател на моята страна, аз участвах активно в изграждането на подобни проекти, каза той.

Юнкер добави, че е оказвал подкрепа в изграждането на проекти като този, защото това показва реалните резултати между сътрудничеството на Европейския съюз и България, ползите на ЕС, която той носи на всяка страна-членка. Когато говорим за Европейския съюз, за Европа, не става дума за документи, за директиви, а става въпрос за конкретни, видими резултати. Юнкер обеща, че когато стане председател на ЕК, ще дойде да открие другата година следващата метростанция.

Източник: БГНЕС