Македонски журналист се хвали с поругаването на български паметник. В рубриката „Моята новина”  бяха показани снимки как Миленко Неделковски помага за премахването на паметната плоча, която беше открита в памет на загиналите български офицери и войници на Каймак-Чалан.

Вижте снимки на Неделковски, който размахва чук пред плочата.

Само ден след откриването на паметната плоча, тя беше счупена, а реакциите от българска страна днес не закъсняха:

„Това е поредният акт на вандализъм. Вие го наричате журналист. Това е мръсник и вандал”, заяви пред NOVA директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той е категоричен, че ще съди Миленков.

Агенция „Фокус” твърди, че плочата е била премахната още преди Миленков да си направи въпросните снимки - в навечерието на посещението на сръбската делегация на 16 септември 2016 г..

От БСП внасят запитане в НС към външния министър Даниел Митов:

„Г-н Министър, каква ще бъде реакцията на българската държава на този позорящ националното ни достойнство акт и ще бъде ли наложена забрана на лицето, поругало паметника, да посещава  България?”, е въпросът, който народният представител от „БСП лява България” Атанас Зафиров зададе.

В прессъобщение на партията се посочва още, че „всичко това се случва на същото място, където само преди няколко дни, официална делегация от български народни представители, служители на МО, офицери и генерали от българската и гръцката армии, в присъствието на гвардейска рота, почетоха паметта на геройски загиналите войници".

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов пък се обърна с писмо към македонския президент  Георге Иванов:

„В Република Македония се толерират всевъзможни антибългарски прояви, което не е случайно. Остава впечатление, че това е част от македонската политика за насаждане на омраза към българския народ".

Каракачанов настоява за реакция от страна на македонските власти, откъдето засега не са излизали с позиция по казуса.

Реакции в социалните мрежи също не закъсняха, появиха се коментари и на личната страница на македонския журналист:

"Пише ти един Българин от Македония, поточно от Велес,един от многото които не се страхуват и заявяват че са Българи. Не мога да остана безучастен към разразилите се събития на Каимакчалан особено последния, в деня на Независимоста на България. Реших да ти пиша на Книжовен Български,езика на които са говорели дедите ни, пък и да ти помогна да се върнеш към корените ти", заяви мъж на име Злате Стойчев.

"Миленко, ти си един лумпен, който заслужава само бой, бой и пак бой. Ти си подчовек. За тебе или концлагер или на върбата", заявява Явор Никифоров.