Още по темата

Един човек е загинал, а друг е със сериозни изгаряния при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщава БГНЕС.

Останалите работници на смяна са изведени навреме от мястото на инцидента. 

Станала е производствена авария в 130-и цех на завод 3 на „Арсенал”. Избухнал е взрив, възникнал е впоследствие и пожар, който вече е загасен. 

Нанесени са материални щети на помещението, в което е станал инцидентът. Сигналът за него е подаден към 10.20 ч. в сряда сутрин.

Загиналият е мъж на 27 години от село Шаново, с инициали Ц.В, пострадалият К. Ж.- на 45 години от Казанлък. Загиналият е на работа в "Арсенал" от две години, а пострадалият мъж със стаж от 10 години във фирмата.

Пострадалият е настанен в Спешния център на МБАЛ Казанлък, за оказване на първа помощ. Пациентът е със сериозен процент изгаряния. По предварителна информация най- вероятно ще бъде настанен в Клиника по изгаряния в Пловдив. В момента пациентът се транспортира в болница в Стара Загора, след това в тази в Пловдив. 

Работници твърдят, че в този цех се работис  барут. 

В това помещение се работи дистанционно - управлението на този процес е изнесено навън, с бутони, обясни вътрешният министър Валентин Радев и допълни, че двамата изобщо не трябвало да са вътре. Какво са правили там, тепърва ще става ясно. 

„Това е помещение, където е бъркалката и където буквално се забърква някаква смес. Управлението на този процес е изнесен отвън, има си табло с бутони", посочи той. По думите му това е особена смес, на барутна основа. Това не е взривно вещество.

Изключително неприятен инцидент, моите съболезнования към близките на загиналия. Непрекъснато получаваме информация за инцидента, обясни на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

За нарушение на инструкциите за безопасна работа потвърди и изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев.

„В помещение, където има смесител, миксер за димна смес, а самият миксер трябва да се включи в пулта за управление, който е изнесен извън помещението, при затворена врата, по непонятни за нас причини, двама работници се озовават вътре с работещ миксер“ разясни той. „В инструкцията ясно и точно е казано, че

миксерът трябва да се включи при затворена врата,

без да има в помещението хора. Какво са правили при работещ миксер вътре, в момента има назначена комисия, която ще разследва подробно свидетели, ще разследва ако има веществени доказателства. Аз не мога да се наема с какво заключение ще има комисията“ Той е категоричен, че станцията, която измерва обгазяването е показала абсолютно нормални данни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram