Още по темата

Откриването на реставрирания православен храм „Св. Стефан” в Истанбул, т.нар. Желязна църква, ще събере българския премиер Бойко Борисов, турския президент Реджеп Ердоган, а евентуално и руският държавен глава Владимир Путин.

Ердоган потвърди за откриването и участието на Борисов в слово пред Търговската камара на южната ни съседка, а по информация н БГНЕС точната дата е 7 януари 2018г. – православната Коледа.  

Бойко Борисов предупреди Европа: Турция има огромна армия

Ердоган към Борисов: Бойко, те искат да ме убият

„В скоро време заедно с българския министър-председател тържествено ще открием Желязната църква в Истанбул. Ние възродихме тази църква. И не казахме „дай парите, че тогава да я реставрираме“, не, ние ги дадохме. Така даваме пари за реставрацията на всички културно-исторически обекти на Балканите“, заяви в речта си днес Ердоган.

„Св. Стефан” е българска църква в залива на Златния рог, уникална с това, че е построена от желязо. Строителството й започва през 1891 с позволението на тогавашния султан Абдулхамид Втори.  Металните й плоскости са изработени във Виена. Изграждането й струва на младата българска държава огромни за времето си средства. Открита е през 1898г.

Реставрацията й тече през последните 7 години, като на 90% е финансирана от общината в Истанбул с 16 милиона турски лири. Около 1 милион лири е дала България, заяви отговорника за българските църкви в Турция Васил Лиазе, цитиран от БГНЕС.

"Св. Стефан" по време на реставрацията
"Св. Стефан" по време на реставрацията Източник: БГНЕС

По неговите думи Турция се е ангажирала с възстановяването на Желязната църква, а България с поддръжката на „Джумая джамия” в центъра на Пловдив. Интересното е, че между 2006 и 2008 мюсюлманския храм в Града под тепетата е ремонтиран с турски средства.

Според Лиазе Реджеп Ердоган много бързо е задействал реставрацията на „Св. Стефан”, а голяма помощ е имало по правителствена линия и от българска страна.  

Борисов отвърна на Ердоган с цар Симеон

Борисов след Балканската среща: Разбрали сме се да сме равни

На 7 януари Борисов най-вероятно ще бъде придружен от външния министър Екатерина Захариева, бившият министър на културата и шеф на сегашната ресорна парламентарна комисия Вежди Рашидов, патриарх Неофит.

Откриването вероятно ще уважи вселенският патриарх Вартоломей, а принципно съгласие е изказал и руският президент Владимир Путин. Неговото присъствие обаче зависи от графика му, пише БГНЕС. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.