Още по темата

Повишаването на цената на парното с 24% е една от причините за високите сметки за март. Столиани могат да разсрочат плащането им, като няма да се начисляват лихви за сметките за март до излизането на изравнителните фактури.

За много столичани през март сметките за парното са били най-високите за сезона. Има случаи на двойно по-високи сметки в сравнение с март миналата година.

Надписват ли ни сметките за парно и няколко съвета как да плащаме по-малко

„Трябва да се има предвид повишението на цената на топлинната енергия с 24%. Месец март е бил по-студен от миналата година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма зависимост, че през януари трябва да е най-висока сметката, а през март – най-ниската”, обясни в „Здравей, България” Боян Паунов от „Топлофикация”.

Той каза, че сметката за месец април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

„Има десетки жалби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи. Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите потребители. Като добавим към това 24% по-висока цена и се получават близо 60% средно по-високи сметки през тази календарна година. Това е и причината за недоволството на гражданите”, обясни омбудсманът Мая Манолова.

Тя посоми, че липсва разбираема информация до клиентите защо мартенските сметки са в подобни размери.

„Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се опитва да разпредели равномерно сметките през отоплителния сезон. За мен това е неудачно решение, защото дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки", каза Манолова.

Това щяло да бъде коригирано след получаването на изравнителните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми евентуално ще бъдат компенсирани през месец август, посочи Манолова.

„Върху тези прогнозни фактури не се начислява лихва. Хората могат да платят голямата сума частично. Ако има нещо, което е в повече, с изравнителната сметка ще си го получим обратно”, обясни Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за "Топлофикация София”.

Вижте още във видеото

Защо „Топлофикация София“ иска по-скъпо парно

Природният газ поскъпва, какво значи това

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram