Още по темата

Тези дни в София млада жена проследи джебчийки и ги затвори в трамвай, докато дойде полицията.

След задържането им, въпреки кражбата те са били освободени, поради липса на доказателства.

Те са кардараши oт клана на джебчиите и владеят играта

200 000 лева укрити доходи в града на джебчийките

Как се печелят избори в прочулото се с джебчии Игнатиево

Едната от тях има 56 регистрации в полицията за подобни деяния и въпреки това още е на свобода и изглежда продължава с обирите. Но нейният съпруг твърди, че е спряла да краде, от няколко години работи в италиански ресторант в Берлин, припира се в България само за празниците, а пострадалите са се припознали.

Другата задържана джебчийка е на 11 години. От Костинброд. Според съседи е от добро семейство и редовно ходи на училище.

Пред NOVA Николай Радулов бивш главен секретар на МВР коментира, че проблемът е, че оперативните работници, които са наясно с действията и самоличността на престъпниците, са натоварени с много несвойствени задачи, като например проверки за застраховки Гражданска отговорност.

„Повече пари плащаме нас да ни проверяват, по различни други причини, несвързани със сигурността”, посочи Радулов. „Разбира се, не трябва да отричаме, че има и чадъри”.

Разследване на NOVA показа, че джебчийките са ръководени от няколко ромски фамилии. Освен от кражби те печелят сериозни пари, при това без значение коя политическа сила е на власт, и от обществени поръчки, една от които е за ремонт на Народното събрание, възложена по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Дори осъдени и въпреки че притежават имоти за милиони, крадците не са застрашени от конфискация, защото джебчийството се води дребно престъпление.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК