Още по темата

„Чувствам се незащитен за работата, здравето и сигурността си. Това е шок за мен и за моето семейство”, коментира за „Здравей, България” по NOVA Борислав Илиев, главен експерт по вътрешнофирмен контрол в БДЖ.

Кой допуска неизправни влакове по линиите

ЖП-проектът, който ще глътне 2,1 млрд лева

Той беше заплашен с думите: „Ти си мъртъв. Събрал си се с лоши хора. Ще се насадиш, да знаеш”, от Бойко Стоилов, бивш директор на дирекция „Ремонт на локомотиви и товарни нагони”.

„Очаквах някакво обаждане от моите ръководители”, обясни Борислав Илиев защо е записал разговора, проведен малко след излъчването на репортаж на NOVA за мащабни злоупотреби в БДЖ.

„Приемам тези думи като заплаха”, каза Илиев и допълни, че ще търси правата си.

От своя страна Бойко Стоилов коментира, че е имал в предвид, че служителят е „мъртъв в сърцето ми”.

А министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че не записва разговорите си.

Пред камерата Борислав Илиев разказа как, докато е ръководел експлоатационен пункт „Мездра”, в много случаи, локомотивите са връщани в депото след ремонт със същите неизправности, които е трябвало да бъдат отстранени. След това от ръководството нареждали повредената машина да бъде пусната в експлоатация, за да се регистрира отново повреда и пак да бъде изпратена за ремонт.

„Не е единичен случай, когато аз бях ръководител на пункта. За другите пунктове и депа нямам наблюдения и не мога да кажа”, посочи Илиев, като добави, че е наблюдавал тази практика в продължение на 2 години.

„Учуди ме това, че има документи, които не съм разписвал аз, а някой друг ме е подписвал”, подчерта Илиев, по отношение на протоколите за извършен технически преглед.

След излъчването на разследването и разговора със Стоилов никой от ръководството на държавните железници не го е търсил. „Опасяват се, че ще ги запиша”, смята служителят на БДЖ.

„Понеже съм бил в ситуацията на този човек, това е честа реакция на държавата”, коментира депутатът Емил Димитров - Ревизоро. „Аз съм разкривал огромни кражби и те не питат кой ги открадна тези пари и защо, а казват вижте колко лош човек е ревизора”.

Според Димитров случаят със служителя на БДЖ разкрива как отговорните органи се стремят да заглушат и компрометират разкритията.

„Не е важен проблемът, а вижте какъв лош човек е той, като е знаел, че ще го заплашват, даже го е записал”, подчерта депутатът. „По-хубаво беше само да го е чул и после да не може да го докаже. Да бъде неговата дума срещу тази на държавата”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.