11

„България никога не бива да си помисля да прави това и не го прави, особено в момента”, коментира в „Събуди се” по NOVA външният министър Екатерина Захариева твърденията, че страната ни е „троянски кон” на Турция в ЕС.

Тя подчерта, че България има интерес от силен и обединен Европейски съюз. Захариева подчерта, че откакто страната ни е член на ЕС, брутният вътрешен продукт е нараснал с 30%, а доходите на българите с над 100%.

Юнкер за Турция, еврозоната и луканката

Какво ще се промени, ако въведем еврото

Плевнелиев: Протестите днес показват робска психика

„Не заставаме на страната на Турция срещу ЕС. Не, в никакъв случай. Напротив. Имаме трудности с демокрацията там”, посочи Захариева. „Но трябва да видим обективно какво можем да правим с Турция, при положение, че е изключително важна за борбата с тероризма, голям партньор в емигрантската криза и голям икономически партньор, да не говорим колко е важна за отбраната”.

„Виждам позитивни сигнали от двете страни”, посочи Захариева за отношенията между ЕС и Турция.

Външният министър подчерта, че се надява да успеем да запазим кохезионните фондове от ЕС, въпросът е в какъв размер ще са след излизането на Великобритания от съюза.

„Считам за нормално, когато не си съгласен с дадена политика, да искаш да бъдеш чут. Протестите на хората не са неочаквани”, посочи външният министър за протестите в София в началото на европредседателството.

„С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите. Аз лично не очаквах. Той показа отношение към България, което на толкова високо ниво докосва много. Това е по-особен знак – цяла реч на български показва, че страната ни е близка до сърцето му”, посочи Захариева.

„Хубаво е да говорим за нещата, които още не са решени. Хубаво е да има план. Това, че се говори за нещата, които трябва да подобряваме, не е лошо. Само за миналата година имаме 14% ръст на доходите, но има за какво още да се работи. Има много други неща, над които трябва да се работи в България”, смята Екатерина Захариева.

„Целта на реформата не е да отпадне мониторинга. Целта е да имаме ефективна, бърза и независима съдебна система. Надявам се с работата си да покажем през тези шест месеца, че България има още какво да представи”, допълни тя за правосъдната реформа.

По думите ѝ по време на българското европредседателство е важно да успеем да покажем, че политиките в Европейския съюз всъщност са важни за всеки един. Според нея сигурността на Западните Балкани е една от тези политики. Захариева обаче добави, че нито една от държавите в региона няма да може да се присъедини към ЕС в рамките на настоящия мандат на Европейската комисия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК