Още по темата

В случая с починалата в болница жена категорично не е ставало въпрос за пари, проверка в болницата обаче е открила нарушения, твърдят от здравната каса.

Пациентски организации съобщиха през седмицата, че жена е починала в столична болница, тъй като не можела да плати за скъпа аортна клапа, за която здравната каса плащала само частично. „Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, коментира проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”.

Жена почина в болница, не можела да доплати за клапа

„Столичната здравно-осигурителна каса извърши проверка на 26 и 27 април съвместно с експерти от НЗОК. При проверката се установи, че пациентката има три пролежавания в болницата, първото е от 27 до 30 март, второто е от 30 март до 2 април, и третата хоспитализация е на 21 април, когато пациентката почива. При проверката са констатирани нарушения. Най-сериозното нарушение е, че ехо-кардиографията е извършена от лекари без специалност”, обясни  в "Събуди се" Оля Василева, контрол на медицинските дейности в Столичната здравно-осигурителна каса.

Случаят отново повдигна въпроса за скъпите медицински изделия, които здравната каса не покрива или плаща частично. Според новите цени на медицинските изделия, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа, а цената на изделието ила между 15 000 и 20 000.

„В случая категорично не е ставало въпрос за пари. Това го потвърди и д-р Джоргова, която е началник на отделението, както и директорът на болницата. От действието на списъка от миналата година от 1 април до 31 март 105 пациента са оперирани, от които 7 са починали”, заяви в студиото на „Събуди се” Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК.

Проф. Генчо Начев: Пациентите или ще плащат, или болниците ще трупат дългове

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram