Още по темата

Комунизмът влиза в учебниците. Уроците за този период от историята на страната ни ще са заложени в учебниците за 10-и клас, съобщава NOVA.

Националната история, география и литература са на фокус в новите учебни програми на десетокласниците. Най-големи са промените по история. Ще се изучава какво е "народен съд", "трудововъзпитателни лагери" и "репресивен апарат". Учениците ще трябва да дават примери за "политически терор" и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи, както и да посочват характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.

На 9 септември вече манифестират чужденците

ДА ПОКАЗВАШ СОЦИАЛИЗМА НА 9 СЕПТЕМВРИ - РАЗКАЗ В СНИМКИ

ПОПУЛЯРНИТЕ ВЕЩИ ОТ СОЦА - ПРИПОМНЕТЕ СИ 

По литература ще се изучават само и единствено български автори. Досега учебниците включваха и някои европейски творби. Учителите избраха романа "Тютюн" пред "Осъдени души" като задължителен за часовете по литература.

По математика, както и досега учениците ще учат алгебра и геометрия. Въвеждат се обаче понятията "рента", "кредит", "погасителна вноска" и "лизинг".  

Според последните данни близо 80% от българите между 16 и 30 години не са добре запознати с този период от историята ни. След 2 години обаче учениците ще трябва да описват характеристиките на тоталитарната държава и да разбират ролята на СССР за налагане на комунистическия режим у нас. Всеки ученик трябва да формира собствена позиция за това време, твърдят от просветното ведомство. 

"В никакъв случай не трябва да забравяме това, че детето вкъщи ще получи една информация, в училище ще получи друга информация", казва Радостина Николова от МОН. 

Учителите призовават родителите да им имат доверие.  Историците одобриха промените в учебните програми. 

"Тези програми идват и да отговорят на едни обвинения последните години, които бяха отправени малко или много основателно, че най-новите периоди не се изучават достатъчно добре", обяснява доц. д-р Даниел Вачков от БАН. 

Като истинско предизивкателство обаче виждат побирането в един учебник на цялата история на България - от древността до наши дни. От просветното ведомство обясниха промяната с новия училищен закон. Според реформата първи етап на гимназиално образование ще се завършва още в 10-и клас. Затова и дотогава учениците трябва да са научили всичко за родината си. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.