Още по темата

МВР е обявило за общодържавно издирване към 15 януари 2018 г. 1126 лица, които са с влязла в сила присъда, съощи вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол днес.

Радев отбеляза, че през 2017 г. са задържани 563-ма души от тази категория.

Темата за избягалите от правосъдието стана отново актуална след шесторното убийство в Нови Искър, след като стана известно, че обвиненият за престъплението Росен Ангелов има присъда от 2009 г. за блудство с дете и същата година е бил обявен за общодържавно издирване.

Росен Ангелов е обвинен за убийствата в Нови Искър

Прокуратурата за конспирациите около Нови Искър и за мотивите на Росен Ангелов

В средата на януари от прокуратурата съобщиха, че над 500 престъпници с ефективни присъди са избегнали правосъдие и се укриват, въпреки че са осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор. Тези данни обаче бяха от проверка на половината от прокуратурите в страната.

Над 500 с влязла сила присъда са на свобода, показа проверка

Валентин Радев съобщи днес, че е разпореден сравнителен анализ с други европейски страни, за да се провери къде се намира България в тази статистика и дали проблемът е общ или само за страната ни.

Депутатът от БСП Иван Иванов обяви от трибуната, че според данни от Министерството на правосъдието, за миналата година не са се явили в местата за изтърпяване на наказание и лишаване от свобода 634 лица, а от 1 до 15 януари тази година - 18 лица.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram