6

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност е взел единодушно решение за възстановяване на действието на спрения лиценз на "Емко", съобщи на пресконференция министърът на икономиката Емил Караниколов.

Търговският лиценз на „Емко” за износ на специална продукция беше отнет през юли т.г. заради установени нарушения при производството и съхранението на боеприпасите. Служители на дружеството обаче изказваха съмнение, че става дума за целенасочена атака.

"От полицията е констатирано, че в дружеството са отстранени нередностите с пряка опасност към населението и работниците. Има и предписания за отстраняването на други, които "Емко" ще изпълни", посочи днес министърът и уточни, че тези нередности не са свързани с пряка опасност за населението и работниците, и затова от полицията са предложили да бъде възстановен лицензът.

Работниците от „Емко” протестираха пред Министерския съвет

Министърът обеща на работниците, при съгласие на членовете на междуведомствения съвет, бързо да се разглеждат исканията им, защото за стоката, произведена от тях, има голям интерес, и ако отговаря на закона, те по най-бързия начин ще получат правата да я изнесат.

В отговор на въпрос за включването на дружеството в забранителен списък на Държавния департамент на САЩ, министърът заяви, че това е неприятен факт и трябва да се работи за това дружеството да излезе от него.

Караниколов напомни, че предстои в Националния икономически съвет към Министерството да бъдат обсъдени възможностите за подобряване на нормативната база и подпомагане на военно-промишления комплекс, което е било искане и на "Емко".

И днес над 300 оръжейници от Монтана ще протестират в София. Те настояват да бъдат изплатени задълженията на „Кинтекс” към „Емко”, както и да бъдат върнати спечелените от фирмата международни договори.

Хората се заканиха, че ще спят пред Министерски съвет докато не им се гарантира, че завода ще работи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК